Se poate marina un pui grill?
O întrebare dezbătută intens în cercurile de pofticioși vizează marinarea unui pui întreg. Probabil, singurul element care duce la confuzie este mărimea deoarece bucățile de pui nu sunt privite cu aceeași întrebare în gând, ci ajung la marinat fără discuții atunci când rețeta cere.
Așadar, dacă timpul este generos cu tine, lasă puiul întreg la marinat timp de o oră sau chiar peste noapte și vei fi cu un pas înainte în campionatul de gătit mai bine decât ai gătit ultima oară.
Pentru marinadă, combinația de ingrediente este simplă. Vei avea nevoie de sare, zeama de la o lămâie și cam atât. În principiu, ai nevoie de un element acid ca să frăgezească bine carnea. Bineînțeles, pentru a obține un gust specific, urmează rețete dedicate, acum îți prezentăm o serie de trucuri bune de pus în aplicare atunci când vrei să ajungi la următorul nivel în bucătăreală. Dacă vrei și îți place, poți adăuga în marinadă chilli, rozmarin sau alte condimente care îți bucură papilele gustative, dar e indicat să alegi simplitatea, pentru că vei avea ocazia să condimentezi puiul mai târziu. Această marinadă simplă va ajuta la frăgezirea cărnii.
După ce ai lăsat puiul la marinat, curăță eventualele condimente trecând lama cuțitului peste piele, fără să o tai, și usucă pielea folosind prosoape de bucătărie sau un uscător de păr. Da, un uscător de păr. Dacă este eficient nu are rost să ne blocăm în detalii precum faptul că uscătorul de păr nu este menit să usuce pui grill.
Doar și doar dacă usuci pielea vei obține ACEA piele crocantă bună de te face să te întrebi dacă ai putea să gătești șorici de pui și să îl mănânci la mic dejun, prânz și cină (da, poți, dar despre asta vorbim cu altă ocazie).
Lasă puiul grill să ia o pauză
Marinat, nemarinat, uscat să fie și după lăsat în pace. Pentru a găti complet pulpele până la os și aripile fără să se ardă, este important ca puiul să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi gătit.
Dacă bagi puiul grill în cuptor, direct din frigider, riști ca anumite părți să se usuce sau să se ardă. Dacă îl lași să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire, acesta se va coace uniform. Aproximativ 30 de minute afară din frigider ar trebui să fie îndeajuns pentru a aduce puiul la o temperatură optimă. Timpul poate să difere în funcție de temperatura din bucătăria ta. Dacă nu ai plătit factura la căldură, poate dura mai mult.
Condimentează puiul grill în ploaie
Acum ai mai multe opțiuni care depind de gusturi, dar și de modul în care vrei să gătești puiul întreg. Ce trebuie să știi este că zgârcenia nu are loc aici. O parte dintre condimente se vor scurge în tavă, așadar, less is just less atunci când condimentezi un pui grill.
- O variantă care te va purta pe culmile gustului incredibil de bun este prepararea unui unt aromat. Amestecă bine mărar tocat, sare, piper, busuioc sau cimbru cu unt la temperatura camerei și întinde crema obținută pe sub pielea puiului. Ai mare grijă să o lași intactă și doar dacă este necesar poți face mici crestături pe alocuri ca să întinzi untul mai ușor. Pune sare și pe suprafața pielii, pune puiul în tavă, adaugă o ceașcă de apă și lasă-l să se rumenească bine.
- Dacă vrei să prepari puiul pe sticlă (acest sfat este valabil și pentru pui la tavă), unge întreaga suprafață cu ulei, adaugă sare cu încredere și condimentele preferate. Ține minte, generozitatea este cheia.
- O altă variantă delicioasă care arată cât de gustoasă poate fi simplitatea în bucătărie necesită doar câteva ingrediente: sare, lămâie și ulei sau unt. Freacă puiul grill cu ulei vegetal sau unt, condimentează cu sare și pune felii de lămâie în tavă. Opțional, poți unge puiul cu un amestec de zeamă de lămâie și miere.
Bineînțeles, există nenumărate feluri în care poți să condimentezi un pui grill, dar dacă vrei să mergi la sigur te poți baza pe una dintre cele prezentate mai sus.
Gătește puiul grill în trepte
După ce ai ales condimentele care anunță un preparat din care este posibil să mănânci prea mult de bun ce e, pune puiul la cuptor, dar cu o strategie în spate.
Începe cu 180 grade Celsius și lasă-l să se gătească complet, apoi mărește temperatura până la 220 grade ca să obții o piele crocantă peste imaginație. Verifică puiul constant după ce crești temperatura ca să te asiguri că este gătit cât trebuie. Cu siguranță pompierii nu sunt pe lista invitaților tăi la masă, așa că stai lângă cuptor cât timp gătești puiul la o temperatură ridicată.
Dacă este nevoie, în timp ce se gătește puiul, poți să îl ungi cu sosul care se adună în tavă.
După ce scoți puiul grill din cuptor, lasă-l să se odihnească 15-20 de minute ca să absoarbă sosurile și să devină cea mai gustoasă variantă a lui.
După ce te bucuri de masa delicioasă, în cazul puțin probabil în care îți mai rămâne pui, îl poți transforma în wraps cu salată pentru un prânz bun a doua zi la birou.
Repetiția e mama învățăturii
Zicală valabilă și pentru gătit. Așadar, lasă imaginația să te poarte, condimentează variat și urmează sfaturile prezentate în acest articol. Vei obține un pui gustos și un miros care poate atrage vecinii la ușă sau cel puțin va face colegii de birou să îți fure prânzul din frigider.
Este important să te distrezi în timp ce gătești și vei vedea că voia bună se simte și în gustul preparatului final. Dacă ești la început de drum în bucătărie prinde curaj și vei vedea că este mult mai ușor decât te aștepți să gătești orice, iar în timp, vei putea prepara mâncare din ce în ce mai repede și mai bine. Iar dacă secretele bucătăriei sunt scrise de tine, experimentează constant, încearcă gusturi noi și combinații inedite. Poate nu vei scrie o carte de bucate, dar cu siguranță te vei bucura de preparatele inventate de tine și îți vei impresiona prietenii, fie că vor sau nu, cu tot felul de noutăți culinare.
Nu uita să ne transmiți dacă ai mai folosit aceste trucuri pentru a prepara un pui grill delicios sau dacă le-ai încercat acum pentru prima oară și dacă ți-au fost de folos. Iar dacă ai curiozități delicioase, poți să ne întrebi și noi îți vom oferi sfaturi care te vor ajuta să gătești pui în cele mai delicioase feluri posibile.