Ce înseamnă obiective alimentare?
Atunci când spunem obiectiv, spunem țintă sau scop clar definit. Este o direcție sau un rezultat pe care ne propunem să îl obținem prin determinare, efort și acțiuni bine planificate. Când ne referim la obiectiv alimentar, ne gândim clar la un stil de viață mult mai controlat și fresh, plin de nutrienți și energie. În abordarea acestor obiective este important să stabilim niște obiceiuri care să se integreze ușor, ușor în rutina noastră alimentară zilnică. Un plan nutritiv echilibrat contribuie semnificativ la menținerea unei vieți armonioase.
O alimentație echilibrată se rezumă la o atenție sporită asupra alimentelor crescute natural pe care le consumăm. Cerealele integrale, lactatele degresate, fructele de mare, proteinele slabe, precum și fructele și legumele proaspete ar trebui să ocupe un loc central în obiectivele nutriționale, nu doar în 2024, ci pe tot parcursul vieții noastre. Este important să integrăm aceste obiceiuri în dieta noastră zilnică pentru a ne asigura că beneficiem doar de aspecte pozitive, din punct de vedere nutrițional.
Obiectivele alimentare pot include încercarea unor noi rețete, reducerea consumului de alimente procesate, includerea alimentelor nutritive sau controlul porțiilor, căci trebuie să fim sinceri: cu toții am exagerat ,,puțin” de Sărbători.
Totodată, este important să ne stabilim obiective realiste și realizabile. Este necesar să facem modificări treptat, deoarece ele se vor integra mai ușor în rutina noastră zilnică. Astfel, vom avea parte de o tranziție mai ușoară și o menținere pe termen lung a obiceiurilor benefice nouă.
2. Aport suficient de fructe și legume: Fructele și legumele sunt printre cele mai importante alimente, deoarece ne oferă un aport bogat de vitamine, minerale și fibre. Sunt importante pentru digestie, pentru sănătatea inimii și reduc riscul apariției afecțiunilor cronice. Deci, printre obiectivele tale alimentare ar trebui să existe și consumul regulat de alimente proaspete, pline de vitamine.
3. Reducerea cantității de sare și zahăr: Diminuarea acestor produse din alimentația noastră poate contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale, obezității, diabetului de tip 2, cât și a afecțiunilor dentare. Când reușim să controlăm consumul acestora, putem fi siguri că starea noastră generală a organismului se va îmbunătăți. Este recomandat să citești de fiecare dată eticheta produsului atunci când mergi la cumpărături, fiind mult mai simplu să alegi alternative sănătoase.
4. Hidratarea: Așa cum am învățat de mici, corpul nostru este format din aproximativ 65-70% apă. Apa reprezintă stâlpul de rezistență în adoptarea și menținerea unui stil de viață curat și echilibrat. Favorizează reglarea temperaturii corpului, eliminarea toxinelor și funcționarea corectă a sistemului digestiv.
5. Porții echilibrate și mese cât se poate de regulate: Trebuie să evităm să facem excese. Este bine să mâncăm calculat și fără grabă. Porțiile echilibrate și mesele regulate sunt esențiale pentru starea generală de bine. Respectând aceste lucruri vom evita acel sentiment de sațietate exagerată ce te trage imediat la somn.
6. Micul dejun, cea mai importantă masă: Dacă nici până acum nu te-ai obișnuit să-ți începi ziua cu micul dejun este timpul să faci o schimbare. Micul dejun are o importanță crucială în asigurarea unei zile productive. O masă echilibrată dimineața oferă energie, îmbunătățește concentrarea și ajută la menținerea unei greutăți potrivite.
7. Mestecatul încet: Știm, poate părea banal, dar felul în care amestecăm mâncarea chiar își spune cuvântul atunci când vine vorba de starea noastră generală de după masă. Cu siguranță și ție ți s-a spus de mic să nu te grăbești atunci când mănânci. Este extrem de important să ne deconectam de orice ecrane, deoarece ele tind să ne țină prinși acolo. Trebuie să ne distribuim atenția doar asupra mâncării din farfurie și persoanelor dragi de la masă, atat pentru o digestie mai bună, cât și pentru momentele de calitate petrecute în familie. Conform unui studiu japonez din 2017, mestecatul încet contribuie la o absorbție mai mare a nutrienților și ne ajută să atingem starea de sațietate mult mai repede.
8. Reducerea ,,alimentelor problemă”: Este evident că multor persoane le place să mănânce fast-food, însă trebuie să fim conștienți de efectul pe termen lung al consumului de alimente procesate. Acestea sunt adesea bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, care contribuie la apariția a numeroase afectiuni. Deci, în 2024 ar fi cazul să ne îndepărtăm pe cât mai mult posibil de mâncare tip ,,fast-food” și să oferim mai mult timp gătitului acasă, în siguranță și cu alimente curate, din punct de vedere caloric.
9. Planul meselor pentru o săptămână: Dacă îți planifici din timp toate mesele pentru fiecare zi a săptămânii este mult mai ușor să-ți manageriezi alegerea alimentelor, portiile, chiar și timpul petrecut în bucătărie. Această organizare a meselor poate preveni alegerile impulsive în materie de alimentație.
10. Combinarea corectă a alimentelor: Atunci când combinăm alimentele în mod adecvat reducem riscul de disconfort digestiv sau reflux acid. Anumite combinații alimentare pot îmbunătăți absorbția nutrienților, permițând corpului să profite la maximum de beneficiile acestora. Un exemplu foarte bun ar putea fi combinația dintre legume și proteine. Carnea sau peștele sunt mult mai ușor de digerat atunci când sunt combinate cu legumele, deoarece acestea furnizează fibe și enzime. La fel și cerealele, combinate cu legumele vor oferi un aport echilibrat de carbohidrați, proteine și fibre. Alegerea și combinarea corectă a alimentelor poate ajuta la controlul poftei de mâncare și previne supraalimentarea, contribuind la menținerea unei greutăți echilibrate și potrivite pentru noi.