Cele mai inedite obiceiuri din jurul mesei de Crăciun

Magia Crăciunului se resimte în toate colțurile lumii, iar fiecare țară are felul său unic de a sărbători. Un aspect deosebit de captivant al acestor festivități este reprezentat de obiceiurile inedite legate de masa de Crăciun. În acest articol, vom explora zece țări care aduc o notă aparte la masa de sărbătoare, dezvăluind rețete tradiționale și moduri surprinzătoare de a marca această perioadă specială.

Italia: La dolce vita în Ajunul Crăciunului

În Italia, Ajunul Crăciunului capătă o însemnătate deosebită, devenind un moment important în care familia se adună în jurul unei mese pline de delicii. Un obicei notabil în această zi specială este „La Cena della Vigilia”, o masă festivă care constă într-o varietate impresionantă de 7 sau chiar 13 feluri de mâncare, diferențiate în funcție de regiunea din care provine familia. Peștele este vedeta acestei cine festive, iar preparatele precum „baccalà” și „frutti di mare” domină farfuriile, aducând arome unice și bogate în tradiție.

În plus, dulciurile festive ocupă un loc de cinste în această seară. „Panettone” și „pandoro” sunt două delicii deosebite care aduc dulceața și aroma specifică Crăciunului italian. Aceste produse de patiserie devin adevărate simboluri ale sărbătorilor, umplând casele cu mirosuri tentante și aducând bucurie în inimile celor care participă la această masă de sărbătoare. Într-un astfel de cadru, tradiția și gustul se împletesc într-o experiență culinară de neuitat, iar Ajunul Crăciunului devine un prilej unic pentru italieni de a celebra într-un mod autentic.

Cele mai inedite obiceiuri din jurul mesei de Crăciun

Japonia: KFC și cozonaci japonezi

În Japonia, Crăciunul este asociat cu KFC! Oamenii așteaptă cu nerăbdare să comande „Christmas Chicken”, iar cozonacii japonezi numiți „kurisumasu keki” completează masa. Împodobirea cu lumini strălucitoare și schimbul de cadouri fac din Crăciun o sărbătoare specială și inedită în țara Soarelui Răsare.

Mexic: Nochebuena și Tamales

În Mexic, Nochebuena, sau Noaptea Bună, devine o sărbătoare în care culorile vibrante definesc atmosfera festivă. Un element esențial al acestei sărbători este prezența tamales pe masa de Crăciun. Aceste aperitive delicioase sunt preparate din făină de porumb și sunt umplute cu carne savuroasă, sosuri bogate și arome îmbietoare, reprezentând astfel un simbol al tradiției culinare mexicane în această perioadă de sărbătoare.

Cu oamenii dragi adunați în jurul mesei, Nochebuena devine un prilej special de a celebra Crăciunul cu bucurie și căldură familială. Familia și prietenii împărtășesc momente pline de veselie, construind amintiri cu zâmbete și râsete, în timp ce tradițiile se transmit de la o generație la alta. În acest cadru cald și colorat, Nochebuena devine un moment de unitate și recunoștință, în care mexicanii sărbătoresc nu doar sărbătorile de iarnă, ci și valorile și legăturile lor cu comunitatea și tradițiile locale.

Cele mai inedite obiceiuri din jurul mesei de Crăciun

Franța: Revelion cu Ostrige și Galette des Rois

În Franța, masa de Revelion devine un adevărat festin al eleganței și rafinamentului. Ostrigele ocupă un loc de cinste pe masa festivă, simbolizând luxul și tradiția. „Foie gras”, o delicatesă din ficat de gâscă sau rață, adaugă o notă sofisticată la meniu, completându-l cu gusturi bogate și fine. Un alt element esențial al acestei cine de Revelion este „bûche de Noël”, un desert tradițional sub forma unui rulou de prăjitură cu cremă, decorat festiv.

În continuarea atmosferei festive, pe 6 ianuarie, francezii sărbătoresc „Epiphania” cu „Galette des Rois”. Acest tort special, cu aluat fraged și umplutură bogată, marchează momentul în care cei prezenți împart „Fève” (o mică figurină sau obiect ascuns în tort), iar norocosul care o găsește devine regele sau regina pentru ziua respectivă. Aceste tradiții culinare aduc magie și bucurie în sărbătorile de iarnă din Franța, transformând masa de Revelion într-o experiență gastronomică memorabilă și plină de semnificație culturală.

Australia și fructele de mare

În Australia, Crăciunul are o atmosferă distinctivă, marcată de relaxare și soare, unde tradițiile se adaptează la climatul de vară. Masa de Crăciun reflectă această schimbare, iar fructele de mare proaspete devin vedete. Crabii și creveții, pregătiți în moduri variate și savuroase, sunt nelipsiți de pe mesele australiene de Crăciun.

Un desert emblematic care încântă gusturile australiene în timpul sărbătorilor este pavlova. Cu un aluat crocant la exterior și moale la interior, acest desert își ia numele de la dansatoarea de balet rusă Anna Pavlova și aduce pe farfurie o explozie de arome datorită fructelor de pădure proaspete, precum căpșunele și kiwi. Pavlova devine astfel un simbol al Crăciunului australian, în care bucuria sărbătorii se îmbină perfect cu spiritul relaxat și soarele verii.

Africa de Sud: Braai și Malva Pudding

În Africa de Sud, Crăciunul este marcat de o tradiție distinctivă: „braai”, echivalentul local al grătarului. Această metodă de gătit în aer liber este foarte răspândită în perioada Sărbătorilor de Crăciun, adunând familia și prietenii în jurul focului, pentru a se bucura de carne friptă pe grătar. Aromele îmbietoare ale cărnii pregătite astfel devin simbolul unei sărbători autentice și pline de savoare în cultura sud-africană.

În ceea ce privește dulciurile festive, Malva Pudding ocupă un loc central pe masa de Crăciun. Acest desert tradițional, cu rădăcini britanice, este o budincă cu o consistență moale și arome bogate de sirop caramel. Servit adesea cu o înghețată sau sos de caramel, Malva Pudding aduce un gust dulce și reconfortant, perfect pentru a încheia cina de Crăciun. Într-o atmosferă plină de căldură și bucurie, Crăciunul în Africa de Sud devine o sărbătoare care aduce împreună bucate delicioase, tradiții locale și atmosfera caldă specifică acestei țări pline de diversitate culturală.

Cele mai inedite obiceiuri din jurul mesei de Crăciun

Filipine: Lechon și Bibingka

În Filipine, masa de Crăciun devine o experiență culinară bogată și plină de tradiții, reflectând caldele valori de familie și comunitate. Un element central al acestei sărbători culinare este „lechon”, un porc întreg fript la proțap, care devine atracția principală a mesei festive. Acest preparat cu pielea crocantă și carnea suculentă reprezintă generozitatea și ospitalitatea specifică culturii filipineze.

„Bibingka”, o prăjitură tradițională preparată din orez și cocos, completează diversitatea gusturilor festive. Această prăjitură delicioasă aduce o notă distinctivă și autentică la masa de Crăciun filipineză. Familia și comunitatea se adună în „Nochebuena” o masă festivă la miezul nopții, pentru a marca împreună venirea Crăciunului. Această tradiție aduce o atmosferă de bucurie, împărtășire și solidaritate, în care filipinezii sărbătoresc atât aspectele culinare ale sărbătorii cât și legăturile strânse dintre membrii familiei și comunitate.

Suedia: Julbord și Kåldolmar

În Suedia, Crăciunul este sărbătorit într-un mod distinct prin „Julbord”, o masă festivă care adună o varietate de delicii specifice culturii nordice. Un preparat tradițional care își găsește loc pe această masă este „Kåldolmar” – sarmale suedeze. Acestea sunt pregătite cu carne tocată și orez, având un gust savuros și o consistență apetisantă, tradițională la această sărbătoare de iarnă.

Un alt element caracteristic „Julbord”-ului este „lussekatter”, chifle asezonate cu șofran, care aduc o notă dulce și parfumată în timpul sărbătorii. Aceste chifle sunt adesea modelate sub forma literelor „S” sau „L,” simboluri specifice Crăciunului. Consumate alături de diverse brânzeturi și însoțite de băuturi tradiționale, aceste delicii contribuie la crearea unei atmosfere festive și autentice în timpul Crăciunului suedez. „Julbord” nu este doar o masă festivă, ci și o modalitate de a celebra tradițiile, gusturile și valorile specifice Suediei într-un mod autentic.

Cele mai inedite obiceiuri din jurul mesei de Crăciun

Grecia: Souvlaki și Kourabiedes

În Grecia, masa de Crăciun devine o călătorie culinară prin aromele bogate ale Mediteranei, reflectând tradițiile și gusturile specifice ale acestei culturi vibrante. Un element esențial al acestei mese festive este „souvlaki”, bucati de carne (de obicei miel sau pui) înșirate pe frigărui și gătite cu ierburi aromatice, ulei de măsline și lămâie. Souvlaki aduce prospețimea, autenticitatea și savoarea caracteristică bucătăriei grecești la masa de Crăciun.

Alături de souvlaki, „Kourabiedes” contribuie la dulcea atmosferă festivă. Aceste fursecuri bogate, pregătite cu migdale măcinate și acoperite cu zahăr pudră, reprezintă un desert tradițional al Crăciunului grecesc. În timpul sărbătorilor, dansurile tradiționale și colindele completează atmosfera plină de căldură, iar familia și prietenii se adună pentru a împărtăși bucuria Crăciunului într-un mod autentic și tradițional grecesc, ascultând muzică live, dansând și cântând.

India: Biryani și Kulkuls

În India, Crăciunul devine o sărbătoare importantă și un prilej de a celebra diversitatea culturală și de a aduce laolaltă comunități de diferite tradiții religioase. Masa de Crăciun în India reflectă această diversitate prin varietatea de preparate culinare specifice regiunilor. Unul dintre aceste preparate apreciate este „Biryani”, un fel de mâncare picant, bogat în arome, gătit din orez și carne (de obicei miel, pui sau pește). Biryani reprezintă un simbol al generozității și ospitalității indiene, aducând gustul și caracterul fiecărei regiuni în timpul sărbătorilor de Crăciun.

„Kulkuls” completează această masă festivă cu o notă dulce și distinctivă. Kulkus sunt prăjituri în formă de cochilie preparate din aluat de nucă de cocos, făină și zahăr, prăjite până devin crocante și apoi ornate cu zahăr pudră. Kulkuls sunt o delicioasă expresie a bucuriei Crăciunului, aducând în casele indiene un vibe inedit și tradițional în timpul acestei sărbători ecumenice. Într-un cadru plin de armonie și bucurie, Crăciunul în India devine un amalgam de arome, tradiții și prietenie, îmbrățișând diversitatea culturală și promovând unitatea în spiritul sărbătorilor.

Concluzie

Crăciunul vine la pachet cu o explozie de culori, arome și tradiții de la colțul lumii! E ca un fel de „Bufet Internațional de Crăciun”, unde fiecare țară aduce ceva unic la petrecere. Ei bine, cam asta e atmosfera pe care o aduce fiecare țară la masa de Crăciun! Ție care dintre aceste tradiții internaționale îți surâde cel mai mult? 

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 80 min.