Câte calorii are carnea de pui?

Carnea de pui reprezintă o opțiune foarte populară atunci când vine vorba de consumul de proteine slabe, deoarece conține o cantitate considerabilă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, aceasta poate fi gătită cu ușurință acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui se găsesc în aproape orice meniu, indiferent de tipul de bucătărie pe care l-ai alege.

Atunci când vine vorba de conținutul caloric, mulți oameni aleg carnea de pui drept o opțiune echilibrată. Dar câte calorii are de fapt aceasta? În acest articol explorăm conținutul caloric al cărnii de pui, analizând diferitele părți ale puiului și modurile de preparare, astfel încât să poți lua decizii informate în ceea ce privește aportul de calorii și stilul tău alimentar.

Puiul vine în numeroase variante - de la piept de pui și pulpițe, până la aripioare și ciocănele. Fiecare bucată de carne de pui are un număr diferit de calorii și conține o cantitate variată de proteine sau grăsimi. 

Citește mai departe pentru a descoperi câte calorii are puiul și care sunt valorile nutriționale ale acestuia, în funcție de sortiment!

Despre valorile nutriționale și caloriile cărnii de pui

Caloriile: ce sunt acestea?

În termeni nutriționali, caloria reprezintă unitatea de măsură care indică exact cantitatea de energie utilizată de corpul uman, comparativ cu alte surse de energie. De regulă, pe majoritatea produselor pe bază de carne din supermarket-uri regăsim termenul de Kcal (kilocalorie). Acesta se referă la caloriile mari, întrucât cantitatea implicată în procesul metabolic este mai mare. O kilocalorie conține 1000 de calorii. 

Caloriile sunt extrase din macronutrienții prezenți în alimentație, precum proteinele, grăsimile și carbohidrații, fiind ulterior metabolizate și transformate în energie. 

Câte calorii are carnea de pui?

Carnea de pui este un aliment popular datorită versatilității sale. Aproape fiecare bucătărie din întreaga lume oferă o varietate de preparate cu pui. De asemenea, puiul are un gust relativ neutru, ceea ce îl face ușor de combinat cu diverse arome. Așa cum am menționat în rândurile anterioare, puiul vine într-o multitudine de variante - inclusiv piept, pulpe, aripi sau ciocănele, fiecare dintre acestea având un număr diferit de calorii, grăsimi și alte valori nutriționale.

În rândurile de mai jos vom vorbi despre valoarea nutrițională a diferitelor bucăți de carne de pui, analizând o porție de 100 g în fiecare caz. Așadar…

Câte calorii are carnea de pui fără piele și os?

Pentru început, hai să analizăm câte calorii are carnea de pui fără piele și os, în cazul diferitelor tipuri de carne de pui.

Caloriile unui piept de pui: 165 

Te întrebi câte calorii are pieptul de pui? 100 g de piept de pui fără piele și fără os prezintă următoarele valori nutriționale:

 • 165 de calorii,
 • 31 g de proteine,
 • 3,6 g de grăsime,
 • 0 carbohidrați.

Mai mult de atât, aproximativ 80% din caloriile pieptului de pui provin din conținutul de proteine, iar restul de 20% din grăsimi. Bineînțeles, aceste cantități se referă la pieptul de pui simplu, fără ingrediente adăugate. De îndată ce pieptul de pui este gătit în ulei sau carnea este marinată și servită alături de sosuri, numărul de calorii, grăsimi și carbohidrați crește.

Caloriile unei pulpe de pui superioare: 179 

Pulpele de pui sunt puțin mai fragede și mai aromate decât pieptul de pui, datorită conținutului mai mare de grăsimi. Astfel, 100 g de pulpă de pui fără piele și dezosată conțin:

 • 179 de calorii,
 • 24,8 g de proteine,
 • 8,2 g de grăsime,
 • 0 carbohidrați.

53% din caloriile pulpelor de pui superioare provin din proteine, în timp ce 47% sunt date de grăsimi. 

Caloriile aripioarelor de pui: 203 

Aripioarele de pui pot fi cu ușurință integrate în dieta ta. 100 g de aripioare de pui fără piele și os conțin:

 • 203 calorii,
 • 30,5 g de proteine,
 • 8,1 g de grăsime,
 • 0 carbohidrați.

Acest lucru înseamnă că 64% din calorii sunt oferite de proteine, în timp ce restul de 36% provin din grăsimi.

Caloriile ciocănelelor de pui: 155 

Pulpele sunt alcătuite din două părți: pulpe de pui superioare și ciocănele, acestea din urmă reprezentând partea inferioară a pulpei de pui. 100 g de ciocănele fără piele și os conțin:

 • 155 calorii,
 • 24,2 g de proteine,
 • 5,7 g de grăsimi,
 • 0 carbohidrați.

Dacă vorbim de numărul de calorii al ciocănelelor, 65% provin din proteine, în timp ce 35% vin din grăsimi.

Câte calorii are carnea de pui cu piele?

În timp ce un piept de pui fără piele are 165 de calorii (la 100 g) care provin din 80% proteine și 20% grăsimi, aceste procente se schimbă semnificativ atunci când este inclusă și pielea.

De pildă, un piept de pui dezosat cu piele de 196 g conține:

 • 386 calorii,
 • 58,4 g de proteine,
 • 15, 2 g de grăsime.

În cazul pieptului de pui cu piele, 61% din calorii provin din proteine, în timp ce 39% din acestea vin din grăsimi. În plus, consumul de piele adaugă 81 de calorii pieptului de pui consumat. 

În mod similar, o aripă de pui cu piele de 34 g are 86 de calorii, în comparație cu o aripioară de pui fără piele de 21 g care are 43 de calorii. La fel ca și în cazul pieptului de pui, numărul de calorii se dublează atunci când aripioarele conțin piele.

Așadar, dacă urmărești să îndepărtezi kilogramele în plus sau să micșorezi aportul de grăsimi, e indicat să consumi carnea de pui fără piele.

Câte calorii are carnea de pui în funcție de modalitatea de gătire?

În comparație cu alte tipuri de carne, cea de pui are un conținut scăzut de calorii și grăsimi - însă acest lucru depinde într-o foarte mare măsură de felul în care este gătită. Din momentul în care începi să adaugi sosuri, ulei și făină preparatelor din carne de pui, caloriile se multiplică automat.

Spre exemplu, 52 g de pulpă de pui la cuptor conține 109 calorii și 5,7 g de grăsime. Aceeași pulpă prăjită în unt va avea 144 de calorii și 8,6 g de grăsime. O pulpă de pui prăjită într-un strat de făină va avea automat și mai multe calorii - 162 de calorii și 9,3 g de grăsime.

În mod similar, o aripă de pui dezosată, fără piele, are în medie 43 de calorii și 1,7 g de grăsime. Cu toate astea, o aripă de pui glazurată cu sos barbeque va avea 61 de calorii și 3,7 g de grăsime.

Așadar, metodele de gătit care adaugă mai puțină grăsime preparatelor - precum gătitul la cuptor, pe grătar sau la abur sunt cele mai bune variante pentru a menține numărul scăzut de calorii al cărnii de pui. Preparatele slabe în calorii sunt: pieptul de pui la grătar, pieptul de pui la cuptor, puiul la rotisor și carnea fiartă.

Carnea de pui - o opțiune nutritivă

Carnea de pui este o opțiune nutritivă pentru a completa dieta noastră zilnică. Cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar bogată în proteine esențiale, carnea de pui poate fi o sursă valoroasă de hrană.

Caloriile pe care carnea de pui le conține pot varia în funcție de porțiune și de modul de preparare. Carnea de pui la grătar sau fiartă este o opțiune dietetică și cu un conținut caloric redus, în timp ce carnea de pui prăjită sau cu sosuri adăugate crește aportul caloric.

Este important să menționăm că în cadrul unei diete echilibrate este necesar să ne concentrăm și asupra altor aspecte precum aportul de legume, fructe și cereale integrale. De asemenea, este recomandat să limităm consumul de grăsimi nesănătoase și să evităm adaosurile excesive de sare și condimente în prepararea cărnii de pui.

Prin alegerea metodelor de gătit adecvate și prin menținerea unui echilibru alimentar, putem să ne bucurăm de beneficiile cărnii de pui fără a exagera cu aportul caloric.

Acestea fiind spuse, suntem convinși că după ce ai terminat de citit acest articol, vei privi carnea de pui cu alți ochi și te vei bucura din ce în ce mai mult atât de gustul său, cât și de beneficiile pe care le aduce organismului.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

 • Dificultate: MEDIE
 • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

 • Dificultate: MEDIE
 • Timp de preparare: 80 min.