10. Dar înainte să dăm frâu liber creativității în bucătărie, iată ce ar trebui să știi despre conservarea cărnii gătite
La fel ca în cazul altor alimente fierbinți, odată ce carnea este îndepărtată de la sursa de căldură și scade sub temperatura sigură de 60°C, trebuie consumată sau refrigerată în decurs de 2 ore. Dacă temperatura camerei sau temperatura exterioară pentru gătit este de 32°C sau mai mult, ai doar 1 oră pentru a o mânca sau a o pune la rece. În caz contrar, se va altera.
9. Cum reîncălzim corect mâncarea rămasă de la grătar
Când vine vorba despre reîncălzirea la cuptor a cărnii rămase de la grătar, este indicat să o faci într-un mod lent și la o temperatură scăzută, cuprinsă între 150°C și 163°C, în timp ce păstrezi carnea acoperită.
Cuptorul, tigaia sau oala cu apă reprezintă opțiuni des folosite, însă acestea tind să încălzească mâncarea neuniform. Dacă le folosești, asigură-te că întorci carnea pe-o parte și pe cealaltă din când în când. Poți verifica mâncarea în mai multe locuri cu un termometru cu citire instantanee. Evită reafumarea cărnurilor pe grătar, deoarece acestea pot deveni amare.
Bun, iar acum că ți-ai făcut deja poftă numai gândindu-te la o friptură suculentă la grătar, a venit timpul să-ți delectezi și papilele gustative cu cel puțin una dintre rețetele pe care ți le-am pregătit. Enjoy them!
8. Savurează un burger made at home
Dacă vrei să te bucuri de un preparat rapid și gustos, tot ceea ce trebuie să faci este să iei o chiflă și să o tai pe jumătate. Pui carnea mărunțită sau tăiată franjuri, după care adaugi garniturile tale favorite: salată, roșii, castraveți murați și sosuri. Iar dacă vrei extra proteine, adaugă și un ou LaProvincia.
7. Carne pentru paste al dente, care îți lasă gura apă
În loc să arunci carnea de la grătar, noi îți dăm o idee mai bună. Mărunțește-o și adaug-o în rețeta ta preferată de paste cu roșii. Dacă nu ai, îți oferim noi o rețetă de paste cu pui, gustul fericirii. Eventual, după ce o gătești și o guști, să ne spui și nouă cum ți s-a părut.
6. Everybody loves pizza
Marele avantaj al acestui fel de mâncare este că se potrivește cu orice tip de carne, mai ales cu pui. Pentru un plus de savoare și diversitate, poți folosi cu succes mâncarea rămasă de la grătar. Mai departe, după ce frămânți blatul de pizza, rămâne la alegerea ta ce ingrediente mai adaugi pe lângă.
5. Tochitura care îți amintește de gustul copilăriei
Dacă ești fanul mâncării tradiționale gătite de bunica, atunci trebuie neapărat să încerci o tochitură gustoasă din carnea rămasă de la grătar.
Taie carnea cubulețe și condimentează cu sare și piper. Adaugă puțin puțin vin îndoit cu apă și înăbușește-le. Pune apoi usturoi tocat mărunt, câteva legume și puțină sare, plus 2-3 linguri de apă.
Iar ca deliciul să fie complet, nu uita de mămăliguță.
4. Dacă vrei ceva mai ușor, ce zici de o salată?
Carnea mai slabă, cum ar fi puiul, poate fi folosită cu succes în salate. Salata de pui este rețeta perfectă pentru tine mai ales dacă vrei să ai o alimentație echilibrată și un stil de viață activ și ai nevoie de o sursă consistentă de vitamine și proteine. Amintește-ți să picuri și puțină zeamă de lămâie, pentru un gust plin de savoare.
3. A zis cineva shaorma? Yes!!!
Partea cool la shaorma de casă este faptul că poți folosi orice tip de carne, iar mâncarea rămasă de la grătar este alegerea perfectă, pentru că este deja gătită și totul se întâmplă rapid. Tot ce-ți mai rămâne de făcut este să tai roșiile, castraveții, salata, să pregătești o tigaie de cartofi și să combini totul în lipie.
2. În diminețile în care ai nevoie de un mic dejun rapid și sățios, mâncarea rămasă de la grătar este aliatul tău
Nu spunem că trebuie să consumi carne gătită la grătar atât de devreme, însă o idee bună este să folosești mici bucăți de pui în omletă, însoțite bineînțeles de verdeață și/sau legume. Așa, vei avea parte de un mic dejun sau late breakfast/brunch plin de nutrienți.
1. Rulouri de orez cu carne – fancy, sățioase și de-a dreptul delicioase
Folosește carnea rămasă și combin-o cu orez, legume și sosuri cu care să umpli foile de orez. Rulează-le și servește-le ca aperitiv sau chiar fel principal. Aceasta este doar una dintre multele rețete care îți arată că poți găti ceva inedit, cu care să-ți impresionezi prietenii și familia.
De ce este important să eviți aruncarea mâncării rămase de la grătar?
Ei bine, printre multe altele, se numără:
- Aruncarea mâncării reprezintă o formă de risipă alimentară, iar aceasta are un impact negativ asupra mediului. Producerea, procesarea și transportul alimentelor necesită resurse precum apă, energie și teren agricol.
- Impactul asupra mediului: alimentele aruncate sfârșesc în depozite de deșeuri, unde se descompun și eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. De asemenea, producerea alimentelor implică emisii de gaze cu efect de seră și defrișări, iar risipa alimentară înseamnă că aceste emisii au fost generate fără un scop util.
- Impactul asupra economiei: risipa alimentară înseamnă o utilizare ineficientă a resurselor financiare. Atunci când aruncăm mâncarea, aruncăm și banii pe care i-am cheltuit pentru a o cumpăra. Prin gestionarea adecvată a mâncării rămase poți economisi bani și îi poți folosi în mod responsabil.
Întotdeauna există o a doua viață pentru mâncarea rămasă de la grătar
Este esențial să fim conștienți de cantitatea de mâncare pe care o pregătim și să găsim modalități creative de a utiliza resturile pentru a minimiza risipa și a contribui la un mediu mai durabil și mai sustenabil. Dar, mai ales, pentru a economisi bani și a ne bucura din plin de gustul mâncării în toate formele și aromele ei.
Tot ceea ce trebuie să faci este să dai frâu liber creativității în bucătărie și să cauți soluțiile potrivite.
Ție care dintre aceste idei îți surâde cel mai mult?
Pentru mai multe idei inedite și rețete gustoase, urmărește-ne în continuare și nu uita să te abonezi la newsletter.