Ce trebuie să știi despre consumul de carne de pui

Puiul este printre cele mai consumate tipuri de carne din întreaga lume. Este ușor de gătit, gustos, sățios și se integrează perfect în regimul alimentar al întregii familii. Dacă ai găsit puiul potrivit pentru mesele tale, atunci trebuie să știi ce beneficii are și care este rolul lui în organismul uman.

Carnea de pui trebuie consumată moderat, ca orice alt aliment. Specialiștii recomandă consumul de aproximativ 3 ori pe săptămână, o dată pe zi. Dieta pe care o abordăm trebuie să fie echilibrată, să conțină fructe, legume, lactate, ouă și carne. 

Prin diversitate ai posibilitatea de a prelua nutrienți din surse diferite, oferind organismului mai multe opțiuni din care să își extragă substanțele necesare. Carnea de pui se potrivește în meniul iubitorilor de carne, fiind un go-to atunci când vrei să gătești ceva gustos.

Ce trebuie să știi despre consumul de carne de pui

Puiul este cunoscut drept una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne. Puiul aduce numeroase avantaje pentru sănătatea ta, începând de la starea psihică până la cea fizică. Carnea de pui este în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba despre grătare sau mese în familie. În plus, se gătește ușor și este delicioasă.

Sursă de proteine pentru organism

Proteinele din carnea de pui se găsesc în cantități substanțiale și au un rol important pentru sănătatea oaselor, a metabolismului și în menținerea masei musculare. Proteina repară țesuturile și menține un pH adecvat al sângelui și al altor fluide din corp.

Sprijină sistemul imunitar

Atunci când ești răcit, poți apela cu încredere la supa de pui, pentru că aceasta ajută la blocarea migrării celulelor inflamatorii datorită unui aminoacid care se eliberează în timpul gătitului. Acesta se aseamănă chimic cu acetilcisteina, medicament folosit în tratarea unor boli respiratorii.

Are un conținut scăzut de colesterol

Dacă vrei să înlocuiești cărnurile grele, poți opta pentru adăugarea cărnii de pui în alimentația ta. O cantitate mare de colesterol în organism poate duce la depunerea acestuia pe arterele de sânge, care poate favoriza apariția complicațiilor. Puiul are un conținut redus de colesterol, aproximativ 75 mg pentru 100 g, iar dacă este consumat în cantități moderate nu produce niciun risc.

Este ușor de digerat

Grăsimile din carne trebuie să treacă printr-un proces complex pentru a fi digerate complet, iar pentru că puiul are puține grăsimi, digestia se face mai ușor. În plus, procesul este favorizat de vitaminele și mineralele pe care puiul le conține.

Reduce pofta de mâncare

Carnea de pui este considerată depozit de proteine, acestea reușind să dea mâncării gustul sățios. După o porție de carne de pui te vei simți plin pentru o perioadă lungă. Proteinele sunt dizolvate mai greu de organism, așa că senzația de foame va apărea după mai mult timp.

Ce trebuie să știi despre consumul de carne de pui

Care sunt cele mai frecvente întrebări privind carnea de pui

Când vine vorba despre pregătirea mâncării, pot apărea câteva neclarități, pe care urmează să le discutăm. Prepararea puiului se face ușor, mai ales dacă folosești un pui tânăr. Dar înainte de a găti trebuie să pregătim ingredientele. Iată câteva dileme de care te poți lovi înainte, dar și după masă.

Trebuie puiul să fie spălat?

Specialiștii recomandă să evităm să spălăm orice fel de carne, fie de pui, porc, miel sau vită. Explicația este că în loc să îndepărtăm bacteriile de pe carne cu jetul de apă, în schimb putem infecta chiuveta și spațiile de lucru. Bacteriile sunt distruse în momentul în care carnea fierbe sau ajunge la o temperatură ridicată în cuptor sau pe grătar.

A se lăsa sau nu la marinat?

Pentru început, marinarea presupune îmbibarea alimentelor într-un sos acid înainte de preparare. Acest proces frăgezește carnea, țesuturile desprinzându-se și permițând sosului să pătrundă mai bine în interior. Astfel, se obține un rezultat suculent. Marinarea este un proces de lungă durată, poate ține între o oră și o zi. Așadar, depinde de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a bifa acest pas. Iată 7 rețete pentru a marina carnea de pui!

Ce poți face cu puiul rămas după masă?

Dacă ai gătit pui la grill și ți-a rămas prea mult după ce ai terminat de mâncat, refolosește bucățile de carne pentru alte preparate delicioase. De exemplu, poți mărunți carnea și să o folosești la salate, poți face un sandviș bun de luat la birou sau o pizza cu blat pufos. 

Ne axăm pe plating sau pe gust?

Experiența de bucătar din fiecare își spune cuvântul în acest pas. Dacă gătești doar pentru tine atunci când îți e foame, atunci poți renunța la plating. Dar, dacă ții la aspect, poți recurge la câteva metode pentru a face farfuria să arate mai bine:

  • mâncarea arată mai bine în farfurii albe,
  • folosește verdeață pentru a decora,
  • dacă ai pregătit și sos, pune-l într-un recipient special sau folosește-l pentru a decora spațiul rămas gol în farfurie.

E bine să mănânci pielea?

În piele se concentrează cea mai mare parte din grăsimile puiului. Așadar, dacă știi că ai consumat deja o cantitate mare de grăsimi la mesele anterioare, alege să înlături pielea. Dacă ai avut mese light și ești iubitor de aromele savuroase ale pielii crocante, poți să o consumi, dar moderat.

Ce trebuie să știi despre consumul de carne de pui

Cum obținem o alimentație echilibrată

Carnea de pui trebuie consumată rațional, fără exagerări, în combinație cu alte alimente. Proteina din pui se poate digera între 4 și 10 ore, așa că trebuie combinată cu alimente mult mai ușor digerabile, precum legumele verzi, murăturile sau salatele. Este de evitat asocierea cu paste, cartofi, pâine sau orez, deoarece sunt bogate în carbohidrați.

Gătește puiul sănătos

Cel mai sănătos mod de a găti carnea de pui este prin fierbere. Poți găti supe, ciorbe, salate fără sosuri grele sau o poți consuma ca atare, condimentată cum trebuie. Poți opta pentru gătirea în cuptor, dar ai în vedere faptul că dacă pui prea mult ulei, mâncarea va avea multe grăsimi. Carnea la grătar este o variantă bună dacă vrei o masă mai light, fiindcă se gătește în suc propriu. Alte variante sănătoase sunt să gătești la abur sau la tigaie grill.

Optează pentru garnituri potrivite

Salatele proaspete sunt cele mai recomandate atunci când vine vorba despre pui. Fie că alegi o salată de vară cu roșii și castraveți, fie că te adaptezi sezonului de toamnă și faci o combinație între morcov și varză roșie, gustul salatelor se vor potrivi de minune cu savoarea puiului. Garniturile trebuie să potențeze gustul puiului, fără să îl anuleze. Așadar, garnitura trebuie să fie potrivit de acrișoară sau de iute.

Băuturile la masă sunt importante

Băuturile trebuie alese, în primul rând, în funcție de momentul zilei. Pe lângă asta, trebuie luat în calcul și modul în care puiul a fost gătit dar și vârsta participanților la masă. Astfel, băuturile potrivite mâncărurilor cu pui sunt:

  • la micul dejun poți opta pentru un fresh de portocale alături de un sandviș cu piept de pui sau o salată cu pui la grill;
  • dacă alegi să consumi pui la prânz, alege o băutură potrivită: un pahar de vin alb spicy, vin rose sau vin roșu;
  • seara, mai ales la un grătar, merge de minune clasica bere – revigorantă, revitalizantă și fresh.

Alege carne proaspătă și sănătoasă

Carnea bună se cunoaște după culoare! O carne galbenă a puiului denotă că alimentația lui a fost echilibrată, fără o îngrășare forțată. În magazin alege să cumperi carne proaspătă, aceasta păstrându-și gustul mult mai bine decât cea congelată. În plus, prin înghețare carnea își pierde o parte din nutrienți și poate deveni mai uscată.

Mesele tale vor fi un deliciu când gătești pui

Dacă vrei să îți impresionezi familia atunci când pregătești mesele, ia în vedere pregătirea unor mese gustoase, simple, și evită rețetele complicate, cu multe ingrediente și mult timp petrecut în bucătărie. 

 

Carnea proaspătă este cea care oferă gustul delicios al mâncării, condimentele doar oferind aromă. Pe lângă sare și piper, mai poți adăuga 2-3 condimente, fără să exagerezi. La gătire, îndreaptă-te către rețete cu pași simpli și ușor de intuit, iar dacă vrei totuși să încerci o rețetă complexă, nu te lăsa limitat de sfaturile rețetei. Implică-te în preparatele pe care o gătești și astfel vei obține un gust unic al mâncării.

Consumul de pui este recomandat în alimentație

Carnea este o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale. Consumul de carne este recomandat pentru o dietă echilibrată, fiindcă organismul are nevoie de proteină provenită din carne, de grăsimi sănătoase și de substanțele nutritive. 

Puiul este un aliment ușor de folosit în bucătărie și poți alege dintr-o mulțime de rețete pentru a găsi una potrivită ție. Pune sănătatea pe primul loc, alege carne de pui sigură și începe să exersezi într-ale gătitului! Gustul bun se obține atunci când pregătești o rețetă cât mai des, până te perfecționezi.

 

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 80 min.