6. Ficățeii de pui ajută la producția de celule roșii
Ficatul de pui este, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12, care este importantă pentru formarea globulelor roșii și pentru buna funcționare a sistemului nervos. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul către celulele din întreg organismul, așa că aportul adecvat de fier este important pentru celule.
Pe lângă fier și vitamina B12, ficatul de pui este bogat și în alți nutrienți, cum ar fi proteinele, vitamina A și acidul folic, care sunt importanți pentru organism. Cu toate acestea, este important de reținut că ficatul de pui este bogat în colesterol, așa că trebuie consumat cu moderație.
5. Oase mai puternice datorită ficatului de pasăre
Ficățeii de pui sunt benefici pentru sănătatea oaselor tale datorită vitaminelor și mineralelor esențiale din compoziție.
Iată 4 compuși pe care îi conține ficatul de pasăre și care susține sănătatea oaselor:
- vitamina K – ajută organismul să proceseze calciul și să-l absoarbă în oase. În plus, aportul de vitamina K este asociat riscului redus de afecțiuni cronice, cum ar fi osteoporoza, fiind importantă și pentru menținerea sănătății sistemului circulator;
- Calciu: ficatul de pui este o sursă bună de calciu, care este principalul mineral din oase și printre cele mai importante, deoarece contribuie la dezvoltarea, creșterea și întreținerea oaselor;
- Vitamina D – ajută, de asemenea, organismul să absoarbă calciul și să mențină la un nivel optim densitatea osoasă. Lipsa vitaminei D din organism slăbește oasele și crește riscul de fracturi;
- Fosfor – este un mineral care contribuie alături de Calciu la menținerea unor oase puternice.
4. Ficățeii de pui sunt bogați în proteine și au puține calorii
Pentru o alimentație echilibrată, este important să ții cont de necesarul zilnic de proteine și de nutrienți esențiali, dar și de numărul de calorii pe care îl au alimentele pe care le consumi. Calculează-ți necesarul de calorii și, în funcție de obiectivul pe care l-ai stabilit pentru corpul tău, consumă în deficit pentru a slăbi, consumă exact numărul de calorii recomandat pentru menținere sau mănâncă în surplus caloric pentru a câștiga greutate.
100 de grame de ficăței de pui au 167 calorii și un total de:
- 27 de grame de proteine,
- 0,9 grame de carbohidrați,
- 6,5 grame de grăsimi, dintre care 2,1 grăsimi saturate (benefice pentru organism) și doar 0,1 trans (grăsimi nerecomandate de consumat în cantități mari deoarece pot fi periculoase pentru sănătate),
- 563mg colesterol, care poate însemna prea mult pentru cineva care are colesterolul crescut în organism. Consumă întotdeauna ficățeii cu moderație.
3. Consumul de ficat de pui contribuie la îmbunătățirea vederii
Ficatul de pui este un aliment bogat în nutrienți, care conține o varietate de vitamine și minerale care sunt importante pentru sănătatea generală a ochilor.
Ficatul de pui este o sursă bună de vitamina A sub formă de retinol, alfa și beta-caroten, inclusiv licopen, care mențin sănătatea retinei și pot reduce considerabil riscul de cataractă, dar și Zinc, esențial pentru celulele din retină și care, de asemenea, poate ajuta împotriva degenerescenței maculare cauzate de vârstă.
30 de grame de ficăței de pui conțin aproximativ 130% din doza zilnică recomandată de vitamina A, care este de 900 mcg pe zi pentru bărbați și 700 mcg pe zi pentru femei.
2. Ficățeii de pui ajută la reducerea stresului
Pentru a sprijini răspunsul la stres, ficatul de pui oferă organismului nutrienție cheie precum vitamina B6 care este implicată în producerea de neurotransmițători precum serotonina și dopamina. Acești neurotransmițători joacă un rol important în reglarea stării de spirit și pot ajuta la îmbunătățirea stării generale de bine și la reducerea stresului.
În plus, ficățeii au acid folic care te protejează de insomnii, mulţumită conţinutului de cortizol.
1. Consumă ficăței de pui pentru mai multă energie
Datorită aportului variat de nutrienți pe care îi asigură consumul de ficăței de pui, acest aliment este considerat o adevărată sursă de energie. Are în compoziție zinc, fosfor, potasiu, magneziu, conține 72% din fierul necesar zilnic pentru organism și este format din proteine în proporție de 52%.
Astfel, îți oferă suficienți nutrienți pentru a genera energie, proteinele îți vor oferi sațietate și astfel nu vei simți nevoie să mănânci în plus și să acumulezi calorii extra.
Ficățeii de pui sunt ideali de introdus în alimentație, iar dacă îi alegi pe cei de la Puiul Vegetarian, te bucuri de gustul autentic, ca de țară.
Cum să integrezi ficățeii de pui în alimentație?
Rețetele cu ficăței de pui sunt variate, fiecare abordând zone diferite de gust și aromă. Pentru început, poți încerca rețete dintre cele clasice, tradiționale, însă pe parcurs vei observa că rețetele cu ficăței pot evolua până la preparate gourmet.
Iată 3 rețete cu ficat de pui de nerefuzat:
- drob de pui – este recunoscut la nivel național ca preparat semnătură pentru masa de Paște, însă îl poți prepara pe tot parcursul anului;
- ficăței la grătar – aproape că nu simți gustul de ficat de pui fiindcă grătarul elimină acea aromă specifică, însă sunt la fel de gustoși. Asezonați bine cu sare și alăturați garniturii potrivite, devin un adevărat deliciu;
- ficăței sotați cu sos de mure și salată de mere – este un preparat ușor pretențios, însă odată ce îl vezi în farfurie, te gândești de ce nu l-ai încercat mai devreme. Combinația de ingrediente este atent aleasă astfel încât aroma ficățeilor să se potrivească de minune cu gustul dulce-acrișor al merelor și al murelor.
Alege ficățeii de la Puiul Vegetarian și profită de beneficii!
Vitaminele, mineralele, proteinele și ceilalți nutrienți furnizați de ficățeii de pui sunt motivul principal pentru care trebuie să consumi ficăței de pui mai des. Însă, alege ficăței proveniți de la pui crescuți responsabil pentru a te asigura că organismul tău asimilează acei nutrienți din surse sigure.
Puii Vegetarieni au parte de cea mai atentă îngrijire și alimentație, fiind crescuți în zona Horezu cu legume și cereale, fără proteină animală. Când ești în fața raftului din supermarket, știi de ce alegi ficățeii de la Puiul Vegetarian.