Produse folosite pentru această rețetă

Ficat de pui refrig caserolă ATM
Pipote & inimi de pui caserolă ATM
Pulpe inferioare de pui caserolă ATM
Piept de pui fără os fără piele caserolă ATM

Drob de pui pentru Paște alături de cei dragi

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 100 min.
  • Cantitate: 5 porții


Un preparat demn de masa de Paște, poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal. Se prepară în câteva etape, iar rezultatul final încântă până și cele mai pretențioase papile gustative. Deși este gătit mai ales în preajma sărbătorilor pascale, drobul de pui poate fi pregătit și în restul anului, fiind o modalitate savuroasă […]

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare drob de pui pentru Paște

  1. Spală toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sub jetul de apă.
  2. Încinge într-o oală adâncă 25 ml ulei și lasă la călit timp de 10 minute 300 g pipote și inimi Pui Vegetarian și 200 g pulpe sau piept Pui Vegetarian, până când devin rumene.
  3. Toacă mărunt 1-2 cepe medii și adaugă-le în oală, după care asezonează cu sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust și mai lasă la călit 5 minute.
  4. Adaugă în oală 300-400 ml apă și lasă la fiert aproximativ 40 de minute la foc mic, până când organele devin fragede.
  5. Continuă cu pregătirea celorlalte bucăți de pui: 500g de ficăței și 200 g pulpe sau piept Pui Vegetarian, pe care trebuie să le tai cuburi.
  6. Încinge apoi 25 ml ulei într-o tigaie încăpătoare și călește ficățeii și pulpele sau pieptul timp de 10 minute la foc mare, amestecând ocazional.
  7. După ce se rumenesc, adaugă 2 legături de ceapă verde și 2 fire de usturoi verde tocate mare și condimentează cu sare și piper.
  8. Așteaptă 5 minute să se gătească legumele verzi, după care scoate pipotele și inimile din oala în care au fiert și adaugă-le în tigaia cu ficăței și pulpe sau piept. Lasă-le la răcit 20 de minute.
  9. Ne apropiem de final, iar drobul este aproape gata. Folosește o mașină de tocat pentru a mărunți carnea prin sita cu găuri mari sau medii.
  10. Toacă 1 legătură mare de pătrunjel verde și adaugă-l peste carnea tocată împreună cu 4 ouă crude și, dacă e nevoie, asezonează cu sare și piper.
  11. Preîncălzește cuptorul la 180°C cu ventilație sus și jos, timp în care pregătește o tavă de chec sau de cozonac (de aproximativ 30×10 cm și cu adâncime de 8 cm).
  12. Folosește 25 g unt moale pentru a unge tava, după care presară 1 lingură de pesmet pe pereții tăvii.
  13. Pune jumătate din compoziția de carne în tavă, așază cele 5 ouă fierte de-a lungul tăvii într-o linie dreaptă și completează cu restul compoziției până acoperi ouăle.
  14. Nivelează cu o spatulă și distribuie uniform 25 g unt moale pe suprafața compoziției pentru a obține o crustă rumenă.
  15. Pune tava în cuptorul preîncins pe raftul din mijloc și coace drobul timp de 40 de minute la 180°C sau până când devine rumen și capătă o crustă crocantă la suprafață.
  16. Lasă drobul timp de 2 ore la răcit, după care pune-l în frigider câteva ore pentru a se omogeniza compoziția. După aceea, este gata de feliat și de savurat la masa de Paște.

Sfaturi specializate

chef

Dacă ești fan al gustului de ficat de pui, poți folosi doar acest organ pentru prepararea drobului. Însă, dacă îți dorești varietate de gust, folosește mai multe părți ale puiului. Ține cont că acestea trebuie preparate separat, astfel încât fiecare să se gătească un timp potrivit, evitând să fierbi prea mult sau prea puțin anumite organe.

Nu vrei pătrunjel? Nicio problemă, înlocuiește cu alte ierburi aromatice, cum ar fi mărarul, rozmarinul sau cimbrul. Pentru un drob extra aromat, adaugă câțiva căței de usturoi zdrobiți bine în compoziție.

În cazul în care nu ești sigur și crezi că drobul se va lipi de tavă, tapeteaz-o cu hârtie de copt. Poți renunța să mai ungi hârtia de copt cu unt, însă noi îți recomandăm să faci acest pas pentru a se forma o crustă uniformă pe toată suprafața preparatului.

Cum poți să variezi rețeta de drob de pui pentru Paște

Când prepari drob, ai o mulțime de combinații de ingrediente dintre care poți alege. Poți prepara drob cu ciuperci, mini droburi, drob în foi de plăcintă sau în aluat, drob circular, rețetele fiind diverse și potrivite tuturor gusturilor. Preparatele rezultate pot reprezenta aperitivul mesei de Paște, însă pot fi preparate indiferent de perioada anului. Când ți-e poftă, pune pe masă drob!

Rețeta tradițională de drob pentru Paște presupune prepararea în prapure, care se așază pe suprafața tăvii înainte să pui compoziția. Totuși, ține cont că prapurele este gras, iar preparatul tău pe bază de pui este varianta light a drobului clasic.

Pentru fanii unei cruste care iese în evidență, există o soluție: folosește 1-2 ouă crude bătute ca pentru omletă pentru a unge suprafața compoziției după ce o pui în tavă și o nivelezi.

De ce să folosești carne de pui în rețetele tale de Paște

Carnea de pui este mai slabă decât alte tipuri de carne, astfel că nu riști să îți îngreunezi organismul după masa de Paște dacă mănânci echilibrat. Drobul de pui pentru Paște cu inimi, pipote și pulpe sau piept de pui este un preparat ușor de digerat și slab caloric, mai ales dacă este consumat în cantități moderate.

În plus, carnea de pui se prepară cu mai mare ușurință și oferă un gust suculent, deloc înecăcios, rezultând un preparat demn de masa festivă de Paște. Fie că îl prepari ca alternativă la drobul clasic, fie că preferi carnea de pui și de aceea optezi pentru această variantă, prepară drob pentru a savura gustul aromat, intens și bogat al puiului în combinație cu legumele călite și verdețurile proaspete!

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.