Iată o metodă delicios de rapidă prin care poți să prepari un pui la grătar

Puiul pe grătar are un gust fără măsură și este pe placul multor pofticioși, iar dacă are alături o salată și o bere rece, deja e motiv de adunat gașca la masă cât mai repede. 

Iar cum adunările spontane cer preparate rapide și delicioase, în acest articol îți vom prezenta o metodă inedită prin care poți să gătești pui la grătar pentru toți prietenii, fără să petreci prea mult timp în fum, fără să întorci bucățele mici de carne, dar mai ales o metodă prin care vei obține probabil cel mai bun pui la grătar pe care l-ai mâncat vreodată. Ține cont însă, aceasta nu este o rețetă, ci un ghid care te va ajuta să faci un grătar rapid și incredibil de bun cu pui. 

Pe lângă acest preparat care iese oarecum din limitele puiului fript în mod tradițional, îți vom mai prezenta câteva trucuri care te vor ajuta atunci când ai poftă de grătar, dar nu poți să stai prea mult timp să îl prepari, fie din cauza vremii fie din lipsa timpului.

Un altfel de pui pe grătar 

Vom trece direct la subiect ca să știi ce ai de făcut înainte să se strângă prietenii la tine acasă, pentru că atunci când anunți un grătar delicios, cu siguranță invitații apar mai repede decât te aștepți, indiferent de anotimp (poate vin chiar mai repede dacă vremea este rece, iar grătarele s-au rărit). 

În primul rând ai nevoie de un grătar. Ha! Fie de grădină, fie un grill bun de pus pe aragaz. În cazul în care universul îți pune piedici și ai rămas fără grătar, poți adapta o parte din recomandările noastre pentru un pui făcut la cuptor. 

Un alt element important este puiul, pentru că nu poți obține pui la grătar fără el. Dar pentru acest grătar cel puțin epic, vei avea nevoie de 2 jumătăți de Pui Vegetarian. Două jumătăți ca să se gătească repede și ca să obții un gust incredibil. Și bucățile sunt bune, dar despre grătar cu bucăți de pui dezbatem cu altă ocazie. Acum îți prezentăm ceva cu adevărat special. 

Puiul Vegetarian este disponibil și în varianta a două jumătăți de pui ambalate. Astfel, vei putea prepara rețete speciale care necesită un pui tăiat fix pe jumătate cu ușurință, nefiind necesar să îl tai tu acasă. Aceasta variantă a Puiului Vegetarian este perfectă pentru că scapi de chinul de a tăia osul tare al pieptului și coastele. Este de un mare ajutor pentru cei care au puțină experiență în bucătărie, dar și pentru cei care vor să prepare cât mai rapid ceva delicios.

Iată o metodă delicios de rapidă prin care poți să prepari un pui la grătar

Pregătirea jumătăților de pui pentru grătar 

Să gătești un pui întreg pe grătar este realizabil, dar cu siguranță ajută dacă acesta este tăiat în jumătate. Gustul obținut este asemănător, doar că atunci când folosești jumătăți, rezultatul final va fi puțin mai crocant la exterior, iar carnea va fi suculentă. În plus, vei avea doar două părți de întors pe grătar, deci ia-ți adio de la timpul petrecut deasupra fumului ca să întorci numeroasele bucăți individuale. 

Folosirea jumătăților va permite gătirea uniformă, astfel vei avea o carne fragedă. Iar varianta finală oferă un gust atât de bun încât vei renunța chiar și la bunătate de pui prăjit.

  • Primul pas pentru a pregăti puiul este deja făcut pentru că poți achiziționa Puiul Vegetarian tăiat în jumătate direct din magazin. După ce scoți puiul galben din ambalaj și îl cureți, pune-l pe o suprafață tare (pe un tocător mai mare sau direct pe masă) și apasă cu încredere pe el pentru al întinde puțin. Acest pas va contribui la o gătire uniformă. 

 

  • Ulterior, freacă bine puiul cu sare din plin pe toate părțile. Dacă ai sare grunjoasă o poți folosi cu încredere pentru acest pui la grătar. Mai departe, alegerile îți aparțin – condimentează jumătățile de pui după bunul plac folosind mirodeniile tale preferate. Printre condimentele care se potrivesc de minune cu carnea de pui se numără busuiocul, boiaua, pătrunjelul, coriandrul, oregano și scorțișoara. 

 

  • Încinge grătarul și gătește puiul timp de aproximativ 15 de minute pe fiecare parte sau până când se gătește complet. Timpul de gătire variază în funcție de mărimea puiului și de temperatura grătarului. Pentru o piele crocantă, mai lasă puiul pe grătar timp de 5 minute la o temperatură puțin mai scăzută, având grijă să nu se ardă. 

 

  • După ce gătești jumătățile de pui, cu toate că tentația poate fi mare, lasă-l să stea timp de 10 minute înainte de a-l tăia. În acest timp carnea va absorbi sucurile și va deveni fragedă, extrem de delicioasă. 

Dacă prepari acest pui pe grătar afară, cu lemne, ai în vedere că în timp ce gătești puiul, este posibil ca o parte din grăsime să curgă în foc și să provoace câte o flacără mai mare. Pentru a evita acest lucru, poți să pui puiul pe foc timp de 5 minute pe fiecare parte când grătarul este încins foarte bine pentru a topi grăsimea încă de la început. 

Dacă nu poți să prepari la grătar jumătățile de pui și folosești cuptorul, poți să îl frigi puțin pe aragaz, într-o tigaie, pentru a obține o piele mai crocantă decât cea care se face în cuptor în mod normal, iar în tavă poți să adaugi felii de lămâie, roșii și legumele preferate. 

Opțional, poți pune jumătățile de pui la marinat cu o zi înainte de marele grătar. Pentru a marina puiul poți să folosești lămâie, ulei și câteva condimente. 

Indiferent de varianta aleasă, ține cont de sfaturile prezentate și vei obține un pui la grătar care te va face să te întrebi de ce nu ai încercat să gătești bucăți mari de pui până acum. 

Atunci când gătești jumătăți de pui, pe lângă faptul că timpul petrecut întorcând bucățele mici scade considerabili, lași puiul să se gătească în propria grăsime și să se afume de la grătar, obținând astfel un gust extrem de bun. Acest tip de preparat este delicios în mod special alături de cartofi copți și un pahar de vin proaspăt sau must. Chiar poți face o mică tradiție la tine acasă, să prepari jumătăți de pui la grătar în perioada în care se culege via. Culoarea aurie e pielii puiului gătit la grătar se va asorta cu toate culorile toamnei și cu pofta ta de o masă delicioasă. 

Iată o metodă delicios de rapidă prin care poți să prepari un pui la grătar

Grătar rapid pentru prieteni buni 

Când toată gașca se adună, bucuria e pe măsură și merită sărbătorită cât mai repede cu povești și grătare. Iar când vrei să prepari un pui cât mai repede pe grătar ține cont de câteva detalii.

  • Lasă puiul să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l pune pe grătar. Astfel se va găti mai repede și uniform. Dacă pui carne scoasă din frigider, direct pe grătar, vei obține o textură tare și cel mai probabil vei avea jumătate de bucată aproape crudă, jumătate arsă. 

 

  • Pornește grătarul la timp. Durează aproximativ 20 minute pentru a aprinde un grătar și pentru a aștepta ca acesta să ajungă la o temperatură optimă pentru gătit. Mai ales dacă ai bucăți mari de lemne care ard greu, este posibil ca timpul să se extindă. Nu aștepta ca prietenii tăi să ajungă ca să începi pregătirile pentru grătar. Dacă pregătești totul de la început vei avea mai mult timp la dispoziție alături de ei. Ține cont și că a pune carnea pe grătar imediat ce ai aprins focul înseamnă bucăți arse de carne la suprafață și crude în interior. 

 

  • Dacă ai musafiri care nu au ajuns încă, păstrează pentru ei grătar într-un castron acoperit cu folie și pus în cuptor (cuptor fără foc aprins). Carnea se va păstra caldă mai mult timp.

 

  • Nu te lăsa descurajat de vreme. Grătarul este mult prea bun ca să îl prepari doar vara. Carnea va avea același gust și dacă plouă, ninge sau este soare. Folosește un grătar acoperit sau gătește în casă folosind o tigaie grill și bucură-te de grătar tot anul.

 

  • Pregătește toate ustensilele de care ai nevoie. Evită drumurile între sertare, camere și furculițele pierdute. Atunci când ai totul la îndemână, vei putea face grătarul mult mai repede. De asemenea, pregătește un recipient pentru gunoi, tot pentru a evita drumurile între coșul de gunoi din bucătărie și curte.

 

  • Curăță pe măsură ce pregătești. Dacă ai murdărit o farfurie, nu o lăsa să aștepte. Spală vasele imediat ce nu îți mai folosesc și astfel vei câștiga timp. Atunci când le lași să se adune, câștigi doar o jumătate de oră în plus după grătar petrecută spălând un teanc de vase. 

Indiferent de cum este vremea afară, un grătar cu pui este binevenit și delicios. Distrează-te în timp ce îl prepari și bucură-te de timpul petrecut alături de gașca ta. Și cel mai important, spune-ne dacă ai încercat jumătățile de pui la grătar și cum ți s-a părut gustul. Pentru noi reprezintă în mod cert un preparat de nerefuzat, pe care l-am face în fiecare zi.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 80 min.