Produse folosite pentru această rețetă

Piept de pui fără os fără piele caserolă ATM
Mușchiuleț din piept de pui caserolă ATM

Frigărui de pui cu arome de vară

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 40 min.
  • Cantitate: 6 porții


Frigăruile de pui cu legume și condimente bine alese adună aromele verii pe un băț de bambus, iar partea cea mai bună este că le poți prepara în orice sezon. Sunt gata rapid, sunt delicioase, copiii nu le refuză și sunt excelente singure și cam cu orice garnitură (în funcție de cât de foame îți este). Prepară aceste frigărui ori de câte ori ai poftă de un concediu culinar.

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare frigărui de pui

  1. Stoarce zeama de la 1 lămâie într-un castron.
  2. Toacă 1 legătură de pătrunjel și pune peste zeama de lămâie.
  3. Adaugă sare, piper, boia și pudră de usturoi după gust. Poți pune câte 1 linguriță din fiecare dacă nu știi sigur ce cantități să folosești. Amestecă. 
  4. Taie în cuburi 600 g piept de Pui Vegetarian fără piele și os și pune în castron, peste sosul obținut. Amestecă bine și lasă la marinat cel puțin 30 de minute.
  5. Cât timp se marinează puiul, taie în cuburi legumele. Taie 2 cepe roșii în 4 și desparte apoi câte 2-3 straturi pentru a obține cuburi. Taie 1 ardei gras roșu pe jumătate, apoi în bucăți cam de aceeași mărime cu ceapa.  Procedează la fel și cu 1 ardei gras galben pentru a adăuga cât mai multă culoare frigăruilor. În funcție de mărimea ciupercilor, alege să le tai cuburi sau să le lași întregi. Taie 1 dovlecel pe jumătate, pe lung, apoi taie jumătățile în jumătate și formează cuburi. Dacă dovlecelul este mic, poți să îl tai în rondele. 
  6. Acum urmează cea mai distractivă parte. Pregătește bețe de frigărui de bambus și pune, pe rând, câte o bucată din fiecare ingredient. Ordinea o alegi tu, iar curcubeul delicios va prinde forma imaginației tale. 
  7. Pune la încins o tigaie grill, așază frigăruile și întoarce-le pe fiecare parte la aproximativ 7 minute sau când se rumenesc. Repetă până când se gătesc complet.
  8. Poftă mare!

Sfaturi specializate

chef

Înainte de a pune carnea și legumele pe țepușele din bambus poți aplica acest truc: măsoară tigaia grill cu țepușele și rupe-le cât să încapă în tigaie fără probleme. Procedând astfel, vei putea pune un capac peste tigaia grill în primele 5 minute de gătire și vei obține frigărui suculente, bine pătrunse. 

Dacă prepari aceste frigărui pe grătarul din grădină, pune bețele din bambus la înmuitat în apă rece timp de 30 de minute pentru a le proteja de căldura pe care grătarul o emană.

Cum să variezi frigăruile de pui

Ca la multe alte preparate, pofta face regulile, iar gătitul este dictat de imaginație și puțin curaj. Astfel, poți să folosești pentru prepararea frigăruilor și legume precum roșii (cele cherry arată minunat!), vinete, ardei iute sau de ce nu, ananas sau bucăți de brânză halloumi. În egală măsură poți să excluzi din ingrediente, alegând să folosești doar bucăți de piept de pui. 

Combinația de condimente prezentată în această rețetă este clasică pentru frigărui, dar poți alege să folosești puțin turmeric, rozmarin și orice alte mirodenii consideri că îți pot bucura poftele.

Pentru un gust diferit și deosebit de bun, adaugă în sosul în care lași puiul la marinat o lingură de miere și una de sos de soia. Vei obține frigărui cu adevărat speciale și nu trebuie să îți faci griji, nu vor fi dulci. 

Tot pentru un gust cel puțin interesant, pune în tigaia grill o jumătate de lămâie și las-o să se rumenească în același timp cu frigăruile. Sucul va face carnea fragedă și va oferi un gust bun.

Pentru un aspect inedit poți alege să prepari câteva frigărui care să conțină doar roșii cherry și câteva ciuperci și să le așezi pe platou, alături de cele cu piept de pui. În privința plating-ului recomandăm pe cât se poate simplitate la acest capitol.

Rețeta este bună și cu pulpe de pui în loc de piept.

Garnituri pentru frigărui de pui

O garnitură clasică este reprezentată bineînțeles de cartofii prăjiți. Delicios, fără îndoială! Poți alege însă o variantă mai sănătoasă și ușoară, cu gust la fel de bun. Taie cartofii ca atunci când îi prăjești, condimentează așa cum îți place, dar de această dată pune-i în cuptor. Atunci când îi așezi în tavă ai grijă să nu se suprapună prea mult dacă vrei să fie crocanți.

Alături de frigăruile de pui poți să prepari o salată cu ardei copți, rucola, alune, oțet balsamic, sare și puțin ulei de măsline.

Orezul brun, simplu, este o altă garnitură nutritivă și delicioasă, la fel și legumele gătite la aburi.  

O salată clasică cu roșii, castraveți și ceapă merge mereu bine alături de frigărui de pui. 

O altă garnitură delicioasă poate să fie piureul de conopidă. Se prepară rapid și este extrem de fin. Fierbe la aburi sau în apă conopida, un cartof și pasează alături de unt și condimentează cu sare. Poți să adaugi și puțin lapte dacă vrei o textură mai moale. E bine de știut că puțin parmezan face orice piure delicios, iar cel de conopidă nu face excepție la acest mic upgrade.

Bun de pus în aplicare

Taie legumele pe măsură ce le așezi pe țepușele de bambus, astfel vei folosi exact cât ai nevoie. 

Gândește-te și la prietenii tăi care nu consumă carne. Prepară câteva frigărui doar cu legume pentru ei. 

Ține minte atunci când gătești: totul se transformă. Folosește mâncarea rămasă pentru un prânz a doua zi, iar ingredientele pentru un alt fel de mâncare. 

Dacă timpul îți permite, lasă puiul la marinat peste noapte.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.