Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.
Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.
Tocănița de pui se servește fierbinte, la prânz sau la cină, oricând ai poftă de un preparat care să-ți încălzească sufletul. Sosul îngroșat de la cartofi și carnea fragedă și suculentă se combină de minute cu morcovii ușor dulci și aroma de pătrunjel proaspăt.
La capitolul condimente, rețeta lasă loc de creativitate, astfel că poți interveni cu propria amprentă. Adaugă ierburi aromatice verzi sau uscate, pudre sau mixuri. Recomandarea noastră pentru o tocăniță de pui bine condimentată este să folosești 1-2 bețișoare de cimbru uscat, câteva frunze de țelină sau mărar, la care se poate adăuga clasicul piper, în cazul în care îți dorești o aromă mai picantă.
Dacă au apărut deja în piețe, poți folosi cartofi noi pentru tocăniță, însă ține cont că aceștia se fierb mai mult. De asemenea, în locul sosului de roșii poți opta pentru bulion sau roșii fierte și pasate, fie preparate de tine, fie cumpărate în varianta de conservă sau cutie. Toate cele 3 variante funcționează, important este să existe un ingredient pe bază de roșii pentru a oferi culoare și consistență sosului.
Ingredientele și pașii prezentați de noi reprezintă rețeta tradițională de tocăniță de pui cu morcovi și cartofi și sos din ceapă călită și bulion. Însă, fiindcă posibilitățile în bucătărie sunt nelimitate, poți adăuga sau renunța la anumite ingrediente. Mai puțin la pui, căci altfel nu va mai ieși tocănița de pui, evident.
Iată alte câteva variante de tocănițe de pui:
Pentru această rețetă poți folosi pulpe de pui sau aripioare de pui sau chiar pe ambele, așa cum recomandăm și noi. De obicei această rețetă presupune utilizarea unor părți ale puiului care conțin piele și os. Motivul este simplu: în piele și os stau o bună parte din grăsimi și sunt cele care generează aroma irezistibilă de pui a preparatului. Totuși, dacă îți dorești o variantă mai light și mai la îndemână, poți folosi piept de pui de la Puiul Vegetarian, deja dezosat și pe care trebuie doar să îl tai cubulețe înainte să îl pui la călit lângă ceapă.
Produsele Puiul Vegetarian se potrivesc rețetelor tradiționale deoarece puiul are gustul autentic de la țară, fiind crescut nu foarte departe de modul în care bunicii noștri își creșteau puii – la sol, cu cereale cultivate pe terenuri proprii, fără proteină animală și cu multă grijă. Tocmai de aceea, Puiul Vegetarian oferă aroma de pui de țară tocăniței pe care o prepari iar și iar pentru că de fiecare dată este la fel de bună.
Servește tocănița cu o garnitură fresh, proaspătă, ușor acrișoară pentru a potoli gustul dulceag al sosului.
În materie de garnituri proaspete, poți opta pentru:
Avem și alte idei de garnituri dacă vrei să încerci și altceva. Se bazează, la fel, pe ingrediente acrișoare:
Și, ce e mai bun la final – tradiționala mămăligă. Totuși, nu trebuie să fie neaparat tradițională. Optează pentru rețeta de mămăligă cu unt sau cu lapte pentru un gust mai bogat și mai sățios. Mămăliga se potrivește de minune cu orice preparat, dar mai ales cu cele pe baza de sosuri, cum este tocănița de pui. Poftă bună!