Produse folosite pentru această rețetă

Aripi de pui caserolă ATM
Pulpe superioare de pui cu os caserolă ATM
Pulpe inferioare de pui caserolă ATM
Pulpe de pui anatomice cu os caserolă ATM

Tocăniță de pui, simplă dar de efect

  • Dificultate: UȘOARĂ
  • Timp de preparare: 60 min.
  • Cantitate: 4 porții


Tocănița de pui este mâncarea care ne duce cu gândul la mesele luate acasă, în familie. Delicioasă și ușor preparat, gustul acesteia reprezintă o amintire la care tânjim de fiecare dată când ne e dor de momentele alături de cei dragi.

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare tocăniță de pui

  1. Curăță 2 cepe roșii și 2 cepe galbene de coajă, spală-le și toacă-le cubulețe mici.
  2. Încinge într-o tigaie de dimensiuni mari și suficient de adâncă 3 linguri de ulei și adaugă ceapa. Amestecă ocazional pentru a evita arderea și las-o la călit până când cubulețele își micșorează forma și devin sticloase.
  3. Adaugă în tigaie 500 g pulpe și aripi Pui Vegetarian și asezonează cu sare. Toarnă 1 ceașcă de apă și lasă la fiert timp de aproximativ 10 minute.
  4. Curăță 2 morcovi și 500 g cartofi de coajă și taie-i în cubulețe de mărime medie cât timp fierbe carnea. Apoi, adaugă morcovii și 150 ml suc de roșii și completează cu apă dacă este nevoie.
  5. Asezonează cu 2 foi de dafin și 1 cățel de usturoi mărunțit și așteaptă 10 minute.
  6. Adaugă la fiert cartofii pe care i-ai curățat și tăiat mai devreme și completează cu apă pentru a-i încorpora. Dacă se diluează compoziția, pune și 2-3 linguri de suc de roșii.
  7. După aproximativ 15 minute, testează cartofii și morcovii pentru a vedea dacă au fiert, asigură-te că pulpele și aripioarele au început să se desprindă de pe os, gustă dacă ai pus suficiente condimente și… aproape ai terminat.
  8. Taie fâșii mici pătrunjelul verde și adaugă-l deasupra preparatului, după ce ai închis aragazul.

Sfaturi specializate

chef

Tocănița de pui se servește fierbinte, la prânz sau la cină, oricând ai poftă de un preparat care să-ți încălzească sufletul. Sosul îngroșat de la cartofi și carnea fragedă și suculentă se combină de minute cu morcovii ușor dulci și aroma de pătrunjel proaspăt.

La capitolul condimente, rețeta lasă loc de creativitate, astfel că poți interveni cu propria amprentă. Adaugă ierburi aromatice verzi sau uscate, pudre sau mixuri. Recomandarea noastră pentru o tocăniță de pui bine condimentată este să folosești 1-2 bețișoare de cimbru uscat, câteva frunze de țelină sau mărar, la care se poate adăuga clasicul piper, în cazul în care îți dorești o aromă mai picantă.

Dacă au apărut deja în piețe, poți folosi cartofi noi pentru tocăniță, însă ține cont că aceștia se fierb mai mult. De asemenea, în locul sosului de roșii poți opta pentru bulion sau roșii fierte și pasate, fie preparate de tine, fie cumpărate în varianta de conservă sau cutie. Toate cele 3 variante funcționează, important este să existe un ingredient pe bază de roșii pentru a oferi culoare și consistență sosului.

Cum poți să variezi rețeta de tocăniță de pui

Ingredientele și pașii prezentați de noi reprezintă rețeta tradițională de tocăniță de pui cu morcovi și cartofi și sos din ceapă călită și bulion. Însă, fiindcă posibilitățile în bucătărie sunt nelimitate, poți adăuga sau renunța la anumite ingrediente. Mai puțin la pui, căci altfel nu va mai ieși tocănița de pui, evident.

Iată alte câteva variante de tocănițe de pui:

  • cu sos de ardei Kapia și roșii,
  • tocăniță de pui ardelenească,
  • cu legume,
  • cu usturoi și ceapă.

Pentru această rețetă poți folosi pulpe de pui sau aripioare de pui sau chiar pe ambele, așa cum recomandăm și noi. De obicei această rețetă presupune utilizarea unor părți ale puiului care conțin piele și os. Motivul este simplu: în piele și os stau o bună parte din grăsimi și sunt cele care generează aroma irezistibilă de pui a preparatului. Totuși, dacă îți dorești o variantă mai light și mai la îndemână, poți folosi piept de pui de la Puiul Vegetarian, deja dezosat și pe care trebuie doar să îl tai cubulețe înainte să îl pui la călit lângă ceapă.

Produsele Puiul Vegetarian se potrivesc rețetelor tradiționale deoarece puiul are gustul autentic de la țară, fiind crescut nu foarte departe de modul în care bunicii noștri își creșteau puii – la sol, cu cereale cultivate pe terenuri proprii, fără proteină animală și cu multă grijă. Tocmai de aceea, Puiul Vegetarian oferă aroma de pui de țară tocăniței pe care o prepari iar și iar pentru că de fiecare dată este la fel de bună.

Ce garnituri se potrivesc pentru tocănița de pui

Servește tocănița cu o garnitură fresh, proaspătă, ușor acrișoară pentru a potoli gustul dulceag al sosului. 

În materie de garnituri proaspete, poți opta pentru:

  • salată de varză cu morcov, ulei de măsline, oțet și puțină sare – delicioasă, crunchy, este perfectă lângă tocăniță mai ales dacă ești iubitor de legume crocante,
  • salată de castraveți și struguri verzi – ineditul acestei rețete sunt boabele de la struguri încă necopți, care odată mărunțite acresc feliile de castraveți și transformă salata într-o garnitură ideală pentru preparatul tău ușor dulce,
  • salată verde cu fâșii subțiri de roșii, asezonată cu oțet balsamic – există ceva mai delicios? Prepară această salată mai ales dacă te bucuri de tocănița de pui vara, când legumele proaspete sunt în plin sezon.

Avem și alte idei de garnituri dacă vrei să încerci și altceva. Se bazează, la fel, pe ingrediente acrișoare:

  • murături. Clasicele murături. Divinele murături. În această categorie te încântă cu aroma lor delicioasă roșiile, castraveții, pepenele, merele sau conopida.
  • salată de ardei copți, preparată cu fâșii subțiri de ardei copți la grătar, oțet, usturoi zdrobit și sare – o minunăție de garnitură, unde aroma de ardei întrece orice așteptare.

Și, ce e mai bun la final – tradiționala mămăligă. Totuși, nu trebuie să fie neaparat tradițională. Optează pentru rețeta de mămăligă cu unt sau cu lapte pentru un gust mai bogat și mai sățios. Mămăliga se potrivește de minune cu orice preparat, dar mai ales cu cele pe baza de sosuri, cum este tocănița de pui. Poftă bună!

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.