
Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.
Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.
Dacă dorești, poți să călești ceapa și ficatul de pui într-o tigaie. Preparatul o să fie puțin gras, dar gustul extrem de bun.
O variantă mai ușoară a acestui preparat este fără ceapă și fără ficat de pui și cu mai multe ciuperci.
Poți să folosești ceapă verde în loc de ceapă roșie. Adaugă cât de multă ceapă verde dorești. La fel ca la drob, cu cât mai multă ceapă verde, cu atât mai mult gust bun.
Opțional, poți să pui în tavă crenguțe de cimbru, rozmarin, căpățâni de usturoi întregi.
Pentru un gust mai proaspăt, unge puiul grill cu zeama de la o lămâie și pune în tavă câteva felii de lămâie.
Dacă îți plac preparatele picante, poți adăuga un ardei iute tocat în umplutură, boia iute sau fulgi de chilli.
Opțional, poți toca o legătură de pătrunjel și una de mărar pentru a adăuga în umplutură. Vei obține un gust aromat, delicios.
Poți să toci toate ingredientele pentru umplutură într-un robot de bucătărie. Ai grijă să nu transformi umplutura în pastă. Așadar, cu mici impulsuri toacă până când obții bucăți mici.
Cât timp se gătește puiul umplut, folosește o pensulă ca să îl ungi cu sosul din tavă. Astfel vei evita arderea pielii și vei obține o crustă aurie, delicioasă.
Timpul de gătire variază în funcție de mărimea puiului. Verifică din când în când ca să te asiguri că faci pui la cuptor rumenit, nu pui ars.
Poți presara pe pui, înainte să îl pui la cuptor, câteva condimente proaspete.
Dacă dorești, poți pune și câteva legume în tavă, lângă pui. O alegere delicioasă o reprezintă morcovii.
Pentru un gust special, toarnă peste pui în tavă înainte să îl gătești un pahar mic de vin alb sec. Va oferi o aromă minunată!
Un alt ingredient care oferă un gust special acestui preparat este boia afumată. O poți adăuga în umplutură sau o poți presăra deasupra puiului.
Servește acest preparat alături de o salată proaspătă sau de murături. O altă garnitură bună este orezul brun, iar ca să îl prepari ai nevoie doar de sare, apă, puțin unt și o cană de orez brun.
Pentru a duce acest pui la alt nivel, poți pune bucăți de unt deasupra pielii cât timp se gătește în cuptor, vei obține un gust incredibil și o piele crocantă, aurie.
Dacă prepari un pui întreg la cuptor pentru prima oară, poate te întrebi cum îți dai seama dacă este gătit complet. Un truc la îndemână este să apuci o aripă cu ajutorul unor clești de bucătărie și să o miști puțin. Dacă începe să se desprindă ușor, atunci puiul tău cu siguranță este gătit. Culoarea aurie și mirosul irezistibil sunt de asemenea indicii importante.
În cazul în care ți se pare dificil să tai un pui întreg gătit, urmează acești pași simpli și vei vedea cât de ușor este. Opțional, poți să folosești, pe lângă un cuțit bine ascuțit, o furculiță mare pentru a ține puiul. Taie în primul rând pulpele, începând cu pielea care este prinsă pe partea cu pieptul. După ce îndepărtezi pulpele întregi, le poți tăia în jumătate, pe fiecare, de la încheietură. Ține minte, nu trebuie să simți os care opune rezistență. Taie exact unde sunt încheieturile. Mai departe, taie pieptul de pui pe lung, exact pe lângă os, apoi se separă aripile de pui, începând cu pielea care este prinsă de piept și apăsând până la încheietură și continuând până când se desprinde. Pune apoi bucăți de pui în farfurii și adaugă câte 1 lingură de umplutură.
Puiul grill umplut cu ciuperci poate să fie servit și la mesele mari în familie sau de sărbători. Este aspectuos și poate să hrănească până la 8 oameni cu ușurință.
Acest preparat ține până la 3 zile în frigider. Așadar, dacă nu se mănâncă tot de la început, îl poți consuma cu încredere și în zilele următoare. Transformă-l în pachet pentru prânzul de la birou sau sandvișuri cu pui delicioase.