Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.
Să prepari mereu acasă mâncare delicioasă, variată și cu produse mereu proaspete poate fi un moft al zilelor noastre. Cu un program încărcat și atâtea opțiuni la îndemână este ușor să neglijăm o alimentație sănătoasă. Cu rețetele în pași ușor de urmat și Pui Vegetarian tăiat exact cum trebuie pentru prepararea bucatelor vei putea prepara acasă mai ușor mâncare bună și vei beneficia de vitamine și minerale cu un minim de grăsimi. Puiul Vegetarian este crescut și hrănit bine, astfel oferă organismului beneficiile unui pui ca din grădina bunicilor.
În centrul atenției în acest preparat sunt puiul și orezul – asigură-te că sunt gătite corespunzător. Deși pulpele sunt cele mai la îndemână pentru această rețetă, poți alege și alte bucăți ale puiului, precum pieptul. Însă pentru mai multă varietate și pentru a păstra pieptul pentru alte bunătăți, îți recomandăm pulpele. Atunci când le feliezi, păstrează cubulețele cât mai apropiate ca dimensiune pentru a se găti uniform și pentru a obține o paella aspectuoasă.
În ceea ce privește orezul, regula de aur este să obții la final textura ideală – suficient de moale, însă care nu se sfărâmă. Al dente, cum ar numi-o italienii. Dacă la final orezul este prea tare, completează cu apă și mai lasă la fiert.
Orezul potrivit pentru paella este bomba, un orez cu bob scurt cultivat în părțile de Est ale Spaniei. Datorită conținutului ridicat de amidon, are capacitatea de a absorbi o cantitate de lichid de trei ori volumul său, fiind astfel ideal pentru a absorbi supa de pui folosită la paella. În plus, are o textură fermă și nu se descompune și nici nu devine moale când este gătit. Folosirea orezului cu bob lung sau a altor tipuri de orez cu un conținut mai mic de amidon poate fi cauza unei paella mai uscate.
În mod tradițional, paella se gătește în paellera, o tigaie lată, puțin adâncă, cu părțile înclinate, care permite orezului să se gătească uniform. Dacă nu ai o paellera, folosește o tigaie mare, puțin adâncă, dar suficient de largă pentru a găti orezul într-un strat subțire.
De-a lungul gătirii, păstrează focul la un nivel mediu. În cazul în care căldura este prea mare, orezul fierbe rapid și riști să se usuce. Dacă este prea mică, orezul nu se va găti corect și nu se va forma socarrat – acea bază rumenită de care îți povesteam în ultimii pași ai rețetei.
Pentru servire, poți să te bucuri de paella ca atare sau poți să pui conținutul în lipii, pe care mai apoi le rulezi. În acest mod poți lua paella cu tine la serviciu sau la școală mai ușor. De obicei, este servită în tigaia în care a fost gătită, însă… regulile în bucătărie sunt făcute pentru a fi încălcate.
Culoarea galben-aurie a orezului din paella pe care ți-o imaginezi este dată de șofran, astfel că este important să nu sari pentru acest condiment. Deși este unul dintre cele mai scumpe condimente, merită să ai un mic borcan în bucătărie, fiindcă nu vei folosi cantități mari de șofran la gătit. Se adaugă pentru un plus de aromă și pentru culoare. În cazul în care nu găsești șofran, îl poți înlocui cu turmericul.
Un alt aspect de care este important să ții cont atunci când gătești paella este legumele folosite – ai libertatea de a alege dintre o varietate de legume, însă nu folosi mai mult de 4-5 pentru că vor concura prea multe gusturi cu puiul și orezul. Alege o combinație de legume verzi, precum fasolele verzi și mazărea, cu legume roșii – morcov, roșie ardei. Alte legume potrivite sunt anghinarea și ciupercile.
În loc de supă stock de pui, poți să folosești doar apă pentru fierberea orezului. Însă supa de pui conține un gust concentrat ce se va transfera în interiorul boabelor de orez și le va face mai savuroase.
Pentru și mai multă varietate, optează pentru un plating de zile mari – pune câțiva ardei Kapia tăiați fâșii într-o tigaie și călește-i, după care îi poți folosi pentru ornat. O altă variantă este să folosești pătrunjel proaspăt tocat, presărat deasupra preparatului și felii de lămâie, pentru a păstra prospețimea preparatului.