De ce să consumi carne de pui și care sunt beneficiile pentru organism

Alimentația zilnică este un factor important ce influențează sănătatea organismului. Când faci alegerile privind ce urmează să mănânci la viitoarele mese, ține cont că alimentele sănătoase produc energie de lungă durată, iar cele nesănătoase forțează organismul la mai multă muncă pentru a digera substanțe greu de dizolvat.  Acestea îți oferă energie pe o perioadă scurtă, după care vei simți nevoia să mănânci tot mai mult.

Organismul își realizează funcțiile cu ajutorul nutrienților pe care îi consumi. Aceștia generează energie, necesară pentru a putea face activitățile zilnice obișnuite sau unele ce presupun mai mult efort fizic. Consumul cărnii de pui face parte dintr-o nutriție echilibrată, sănătoasă, deoarece puiul ajută corpul să își extragă o cantitate mare de proteine, transformată apoi în energie. Totuși, regimul alimentar trebuie să includă și alte alimente, pe lângă carnea de pui.

De ce să consumi carne de pui și care sunt beneficiile pentru organism

Alimentația zilnică trebuie să fie diversificată

Pentru ca nutrienții din alimente să fie suficienți pentru organism, trebuie să consumi feluri de mâncare diferite. Carnea de pui, deși este delicioasă și greu de rezistat, trebuie consumată moderat, astfel încât să nu suprasolicităm corpul în digerarea nutrienților săi. 

Corpul are nevoie de două tipuri de nutrienți:

  • macronutrienți – proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt nutrienții care generează energie. Alți macronutrienți sunt fibrele și apa, care nu produc energie, însă sunt importante în organism.
  • micronutrienți – aceștia sunt necesari corpului în cantități mai mici și sunt obținuți din vitamine și minerale.

Proteinele, găsite în cantități mari în carnea de pui, conțin 20 de aminoacizi – compuși organici care se găsesc în natură. Grăsimile conțin acizi grași și acid gricerol, și pot fi saturate – găsite în general la produsele de origine animală și nesaturate, din alimentele vegetale.

În ceea ce privește micronutrienții, vitaminele sunt găsite în natură și sunt în număr de 13, fiecare fiind importantă pentru organism. Mineralele au o acțiune catalizatoare asupra hormonilor, enzimelor și mesagerilor chimici, iar cele mai cunoscute sunt potasiul, sodiul, calciul, fosforul și magneziul.

Vestea bună este că puiul conține mare parte dintre acești nutrienți, așa că hai cu noi mai departe să vezi de ce trebuie să îl consumi și tu!

De ce să consumi carne de pui și care sunt beneficiile pentru organism

5 beneficii ale cărnii de pui

Carnea pe care o mănânci trebuie să aibă efecte pozitive, fără a dezechilibra metabolismul. Gândește-te la cât de des îți dădeau bunicii să mănânci o supă de pui fierbinte iarna. Știau ei sigur că îți va face bine, și chiar așa este! Bunicii au secretele lor, iar puiul este unul dintre alimentele pe care le consumă cel mai des. Asta pentru că este gustos, ușor de gătit și de combinat cu alte alimente. În plus, carnea unui pui sănătos, crescut natural, are o mulțime de beneficii pentru tine și familia ta.

1. Bagaj mare de nutrienți

Puiul are un conținut ridicat de proteine, grăsimi și minerale precum Calciu, Magneziu și Fier. 100 g de carne de pui aduce corpului tău aproximativ 20 g de proteine necesare pentru a construi și repara țesutul muscular. Așa că dacă ești sportiv sau depui mult efort fizic, este recomandat să consumi multe proteine pentru a te recupera mai ușor. Grăsimile din pui sunt importante pentru a stoca energie pentru momentele în care corpul are nevoie.

2. Sănătate pentru oasele tale

Datorită conținutului de Fosfor și Calciu, puiul ajută oasele să rămână puternice. Oasele sunt formate din 90% Fosfor, de aceea trebuie să consumi o cantitate optimă pentru a avea oase rezistente. De asemenea, Seleniul din carnea de pui previne apariția unor afecțiuni osoase precum artrita.

3. Carnea albă are puține calorii

Nutriționiștii și oamenii specializați recomandă adesea consumul cărnii albe în locul celei roșii, fiind mai slabă și cu mai puține calorii. Carnea albă o găsim la pui, curcan, pește. Puiul oferă multe proteine cu un număr redus de calorii, mai ales dacă alegem pieptul. Pielea, în schimb, concentrează o mare parte din grăsimile unui pui și de aceea trebuie consumată moderat. 

4. Energie de lungă durată

Proteinele și grăsimile din pui sunt digerate de organism în aproximativ două ore, așa că în acest timp pofta de a mai avea o mică gustare va întârzia să apară. Atunci când mănânci alimente sănătoase, dispoziția ta va fi bună pe tot parcursul zilei, iar senzația că nu te-ai săturat va dispărea. Consumă cantitățile potrivite de alimente și vei avea energie pentru toate activitățile pe care le-ai planificat.

5. Puiul este absolut delicios

Cum poți să te bucuri de beneficiile unui aliment dacă gustul nu este pe placul tău? Totuși, puiul sigur își va face rapid loc printre preferate: are savoare și aromă aparte, care te vor face să te gândești numai la momentul în care vei avea parte de o masă copioasă. 

Gustul puiului poate fi potențat de condimentele potrivite, cum ar fi sarea și piperul. Poți să îl condimentezi și cu ierburi aromatice precum rozmarin, busuioc și oregano, însă gustul autentic este dat de sare – căci ce ne-am face fără sarea-n bucate?

Un pui sănătos este un pui care face din felurile tale de mâncare preparate delicioase, bune de pus pe masă în orice moment. Este bine ca puiul să fie gătit sănătos, la aburi, la cuptor, pe grătar sau fiert, recomandat fără ulei. 

Pentru a avea o masă echilibrată, puiul poate fi asociat cu mâncăruri ușoare, pentru ca procesul de digestie să se realizeze cu ușurință. Combinațiile între alimente trebuie gândite astfel încât să conțină o cantitate optimă de macronutrienți și micronutrienți, organismul alegându-și din ceea ce îi oferi doar ce are nevoie. Nutrienții care sunt în plus vor fi depozitați, iar cei de care corpul nu are nevoie vor fi eliminați.

De ce să consumi carne de pui și care sunt beneficiile pentru organism

Carnea de pui este bună pentru întreaga familie

Un mare plus al cărnii de pui este că se potrivește în alimentația fiecărui membru al familiei. Când vine vorba despre copii, aceștia sunt cei mai restricționați la capitolul regim alimentar. Totuși, este bine de știut că puiul poate fi integrat în alimentația copilului încă din primii ani de viață, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În ceea ce îi privește pe părinți și bunici, puiul merge de minune în alimentația lor, mai ales dacă proporțiile sunt moderate.

Consumă toate părțile unui pui

Aripioare, copănele, pulpe întregi, piept sau ficăței, ce să fie oare? Decizia poate fi bazată pe preferințele tale, fiecare bucată având particularități specifice și moduri diferite în care pot fi gătite. Hai să vedem:

  • aripioare – sunt acoperite de un strat generos de piele, care poate fi ușor îndepărtat după ce le-ai gătit. Au un gust delicios când sunt gătite la cuptor, alături de câteva legume.
  • pulpe inferioare – se potrivesc pe grătar, cu un sos bun de tot de usturoi.
  • pulpe superioare – se gătesc foarte ușor și rămân suculente după preparare, pot fi înăbușite sau rumenite în tigaie.
  • piept – este printre cele mai căutate părți ale puiului, fiind perfect pentru șnițele sau salate atunci când este gătit la grill.

Carnea de pui este sprijinul tău în bucătărie! Poți găti mai multe feluri de mâncare dintr-un singur pui, fiecare cu un gust specific.

Bucură-te de mese copioase cu pui

Rețetele cu pui se prepară ușor, ingredientele fiind simple iar pașii de urmat clari, fără lucruri complicate. Se obține un fel de mâncare ușor, mai ales dacă alegi să gătești într-un mod cât mai sănătos. Carnea de pui este versatilă și îți oferă multe variante de a o pregăti. Invitații pretențioși pot fi mulțumiți cu un fel de mâncare gătit în casă cu multă pasiune și atenție la detalii. Pentru a duce preparatele tale pe culmile succesului, asigură-te că puiul este bine gătit iar condimentele au o intensitate potrivită. Pentru familiile numeroase poți alege să gătești un pui întreg la cuptor, cu multe legume coapte și un sos delicios. Dacă vrei să iei masa singur, ar fi bine să gătești exact cât consumi, pentru a te bucura la fiecare masă de gustul proaspăt al alimentelor, dar și pentru a evita risipa. 

Regimul alimentar este important când vine vorba despre sănătate, iar un corp în formă bună îl obții cu multă atenție la ceea ce consumi. Energia de care ai nevoie în fiecare zi și nutrienții necesari organismului se află într-o farfurie sănătoasă cu carne de pui. 

Tentațiile sunt mari, însă dacă ești consecvent și reziști în fața mâncării nesănătoase, îți poți surprinde organismul cu o alimentație echilibrată. Înainte de a face alegeri privind mesele tale, pune în balanță sănătatea și poftele și gândește-te la efectele pe termen lung pe care alimentele le au asupra corpului. Optează întotdeauna pentru variante sănătoase, naturale, care să aducă beneficii organismului. Carnea de pui îți sare în ajutor atunci când ai o dietă ponderată și poate deveni cel mai bun prieten al tău în materie de gătit. 

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 80 min.