De ce este atât de sănătoasă supa de piept de pui cu piele și os? Iată 6 beneficii uimitoare!

Dacă ar fi să ne gândim la un singur preparat bun oricând și pentru oricine, cu siguranță poftele noastre de gurmanzi ar spune că așa ceva nu există. Dar dacă punem în balanță, pe rând, felurile de mâncare pe care te poți baza pentru prânz sau pentru cină, pentru o masă luată alături de familie sau prieteni, în zilele răcoroase sau pur și simplu în zilele în care ai nevoie de o bunătate care să te tragă din lista de taskuri și să te poarte pe aburi calzi și aromați, ei bine, supa de pui stă mereu în fruntea clasamentului. Cel mai probabil nu există om pe lumea asta care să refuze un bol cu supă caldă, făcută așa cum numai o bunică iscusită știe. Până la urmă și cei mai selectivi în materie de mâncare, printre care copiii mofturoși, aleg cu încredere supa de pui. Astfel, am putea spune că este un fel de mâncare universal care potolește foamea, dar și dorul, gripa și pofta. 

O supă de pui bună te încălzește din interior spre exterior. Și nu este doar căldura pe care o simți din cauză că ai încălzit prea mult timp porția ta de mâncare, ci este acea căldură sufletească, care aduce amintiri frumoase sau cel puțin te face să te simți îngrijit chiar de către castronul tău plin cu piept de pui și legume. Iar dacă o prepari cum trebuie, supa de pui are un gust delicios și conține multe vitamine și minerale care îți fac corpul fericit. 

În acest articol îți vom prezenta informații despre supa clasică de pui, îți oferim câteva trucuri care te vor ajuta să prepari probabil cea mai bună supă din lume* (*factor variabil în funcție de standardele tale atunci când vine vorba de mâncare, dar chit că ești rudă cu un bucătar faimos, sperăm să îți oferim informații valoroase) și îți vom prezenta beneficiile pe care un bol de supă de pui le poate aduce pentru sănătatea ta.

De ce este atât de sănătoasă supa de piept de pui cu piele și os? Iată 6 beneficii uimitoare!

Ingrediente și trucuri pentru o supă din piept de pui hrănitoare 

Supa de pui este preparată în multe feluri diferite, adesea diferențele fiind sesizabile de la o țară la alta. Aromele diferite sunt obținute prin adăugarea: 

  • legumelor rădăcinoase, precum diverse soiuri de cartofi, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de țelină, ceapă, morcovi,
  • verdețurilor, printre care se numără mărarul, pătrunjelul, busuiocul, cimbrul și multe altele,
  • legumelor clasice precum dovlecelul sau ardeiul de diferite culori (pentru un gust dulce folosește ardei roșu), 
  • tăițeilor, precum cei din orez sau clasici din făină (nu reprezintă un ingredient obligatoriu, dar ajută la creșterea nivelului de energie datorită carbohidraților).

Ca să prepari o supă incredibil de bună nu ai nevoie de un ingredient secret, ci de un piept de pui cu piele și os. Musai cu piele și os! Pieptul de pui trebuie să fie galben, să se vadă că a fost bine crescut. 

Atunci când folosești un piept de pui cu piele și os, supa ta capătă un gust care aduce aminte de veri petrecute prin curtea bunicilor, alergând gâște sau verișori de gradul 2. 

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când prepari o supă de pui bună este timpul. Gândește-te tot la bunicii tăi. Pe vremea lor timpul se cuibărea în momente frumoase și nu o lua la goană, așa cum o face acum. Așadar, focul mic și lasă supa să fiarbă încet, încet… Mai exact, cam 2 ore din momentul în care începe să clocotească. Poate pare mult timp, dar procedând astfel pieptul de pui se va desprinde de pe oase, supa va avea o textură cremoasă, iar aromele legumelor vor dansa în farfurie. 

Supa cu piept de pui cu piele și os nu are roșii. Roșiile sunt acide, iar supa ta trebuie să fie ușoară, dulce și să te mângâie cu fiecare lingură pe care o savurezi.

Dacă ești cumva la dietă și îți dorești o supă de pui slabă, dar cu același gust bun, poți să pui într-o cratiță apă rece, să adaugi pieptul de pui și să îl lași să fiarbă câteva minute, dar nu mai mult de 5. Apoi schimbă apa și urmărește rețeta pe care vrei să o prepari, fără să adaugi ulei sau alte grăsimi.

De ce este atât de sănătoasă supa de piept de pui cu piele și os? Iată 6 beneficii uimitoare!

Beneficiile supei cu piept de pui cu piele și os 

Începem cu clasica zicală: supa de pui vindecă răceala. Dar așa să fie? Bineînțeles că nu. Supa de pui, oricât de bună ar fi ea, nu apare pe rețeta cu medicamente primită de la medic atunci când răcești, dar are totuși o serie de proprietăți care ajută la ameliorarea simptomelor. În plus, supa cu piept de pui cu piele și os are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului, de care poți să te bucuri oricând, nu doar când ești răcit.

1. Supa cu piept de pui întărește sistemul imunitar și reduce inflamația

Supa de piept de pui cu piele și os contribuie la întărirea sistemului imunitar. Legumele și puiul din supă oferă fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a sistemului imunitar și contribuie la reducerea inflamației. 

Gelatina, glucozamina și condroitina prezente în oasele fierte sunt eliberate în supă. Atunci când consumi supă în care pui carne cu os, oferi corpului aceste substanțe care sunt folosite pentru a repara țesuturi și pentru a reduce inflamația.

2. Supa cu piept de pui ajută sistemul digestiv

Menținerea sistemului digestiv sănătos este deosebit de importantă și atunci când suntem bolnavi, dar și când suntem în cea mai bună formă. Având grijă de sănătatea sistemului digestiv ajutăm organismul să absoarbă cu succes toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. 

Glucozamina este una dintre substanțele principale ale sistemului nostru digestiv și este eliberată din oase atunci când sunt fierte, motiv pentru care pieptul pe care îl folosești la supă trebuie să aibă și os. Pe măsură ce supa se răcește, un strat de gelatină se va strânge la suprafață. Această combinație de gelatină și glucozamină poate ajuta la protejarea și vindecarea mucoasei tractului digestiv.

3. Supa de pui contribuie la reglarea tensiunii 

Există studii care sugerează că proteinele provenite din carne de pui ajută la reducerea tensiunii arteriale. Persoanele care suferă de această problemă trebuie să includă supa de pui în dieta lor și să adauge o cantitate mică sare, deoarece sarea poate reduce efectele benefice pe care supa de pui le aduce organismului. 

Pieptul de pui cu os este bogat în calciu, magneziu, potasiu, fosfor și conține și alte urme de minerale care ajută la consolidarea sistemului osos la oameni.

4. Supa de pui susține sănătatea oaselor 

Supa de pui cu piept de pui cu piele și os este bogată în aceste substanțe și ajută la menținerea artritei și altor afecțiuni osoase cât mai departe de tine.  

5. Supa de pui te face musculos 

Oarecum. Tot trebuie să mergi la sală. Dar ce este important de avut în vedere este că pieptul de pui are puține grăsimi și multe proteine și aminoacizi care ajută la dezvoltarea mușchilor. Astfel, un castron cu supă de pui poate contribui cu succes la menținerea ta în formă. 

6. Supa de pui te ajută să dormi

Atunci când consumi supă cu piept de pui cu piele și os îți oferi, pe lângă mulți nutrienți, un somn liniștit. Aminoacizii eliberați din oasele care fierb în supă contribuie la calitatea somnului. 

Există un studiu care susține că aminoacidul pe nume glicină este o substanță terapeutică care ajută la îmbunătățirea somnului și la reducerea stărilor de oboseală. Așadar, atunci când te bucuri de o supă bună după o zi prea lungă îți oferi și un somn binemeritat.  

De ce este atât de sănătoasă supa de piept de pui cu piele și os? Iată 6 beneficii uimitoare!

Stare de bine cu un castron de supă cu piept de pui 

Fie că ești răcit sau nu, supa de pui și legume te face să te simți bine de fiecare dată. Ingredientele oferă organismului seleniu, vitaminele A și C și diverși antioxidanți pentru a stimula sistemul imunitar. 

Puiul de pui din supă este bogat în proteine și facilitează formarea și refacerea țesuturilor. O supă cu ingrediente bune oferă, de asemenea, energia de care are nevoie organismul pentru a face față cu succes oboselii și factorilor externi. 

Atunci când consumi supă caldă de pui, ajuți transportul mucociliar să funcționeze mai eficient. Acesta contribuie la sănătatea generală, ajutând corpul să scape de infecții și să curețe tractul respirator.

În plus, o supă de pui intră în categoria comfort food datorită gustului plăcut și stării pe care o aduce. Supa de pui ajută la reducerea stresului și este renumită pentru bucuria pe care o aduce. 

Așadar, data viitoare când simți că ai nevoie de un castron cu optimism sau de o mâncare nutritivă prepară o supă cu multe legume și piept de pui cu os. Adaugă tăiței și condimentele preferate. Te vei simți minunat! Iar dacă o persoană dragă a avut o zi încărcată, poți oricând să îi oferi un cadou delicios, plin de vitamine și minerale. Până la urmă, cele mai frumoase cadouri nu sunt materiale, ci făcute acasă, frumos împachetate cu gesturi calde. 

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.

Bucate pe alese

Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.

Pui cu orez și porumb copt pentru cină în doi

Pregătește acasă o cină delicioasă pentru tine și jumătatea ta. Vei avea nevoie de câteva ingrediente, iar pofta o să vină de la sine în timp ce prepari mâncarea. În plus, cu puțin noroc, îți vor rămâne și două porții yummy pentru a doua zi la prânz.

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 80 min.