Produse folosite pentru această rețetă

Pui Grill

Pui la cuptor cu umplutură de verdețuri – primăvară în farfurie

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 85 min.
  • Cantitate: 6 porții


Puiului Vegetarian îi stă tare bine în verde, așa că îți prezentăm o rețetă care îl avantajează: pui întreg cu umplutură de verdețuri de primăvară care îți bucură simțurile și îți umple masa de savoare, cu pătrunjel deasupra și, dacă vrei, pe pat de legume la cuptor. Verdețurile proaspete merită folosite în preparatele tale pentru […]

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

 Mod de preparare pui la cuptor cu umplutură de verdețuri

  1. Începe rețeta cu prepararea umpluturii pentru pui. Toacă mărunt 200 g leurdă, 1 legătură de pătrunjel și 1 legătură de ceapă verde, după ce le-ai spălat sub jetul de apă.
  2. Fierbe 50 g orez într-o oală încăpătoare.
  3. Într-un bol, pregătește compoziția. Amestecă orezul, verdețurile și adaugă 2 ouă LaProvincia, 200 g cașcaval, sare și piper și mixează până când obții o umplutură omogenă
  4. Pregătește un vas termorezistent astfel, topește 50 g unt și toarnă-l uniform deasupra lui. Apoi, pornește cuptorul la 180 de grade pentru a se preîncălzi.
  5. Așază puiul întreg în vas și asezonează-l cu sare, după care distribuie uniform în interiorul lui compoziția de verdețuri, cașcaval și orez. Poți lega pulpele între ele pentru a nu risca să curgă umplutura.
  6. Pune puiul în cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu, timp de 30 de minute.
  7. Cât aștepți să se gătească puiul, opțional, pregătește legume peste care să așezi puiul.
  8. După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoate folia de staniol și mai lasă puiul la copt 15 minute, până când puiul începe să se usuce ușor iar pielea se rumenește. Presară deasupra 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Acum puiul tău umplut este gata și poate fi savurat.

Sfaturi specializate

chef

Puiul Vegetarian întreg reprezintă baza pentru rețete reușite la cuptor. Carnea fragedă, gustul ca al puiului crescut de bunici la țară și culoarea galbenă, sănătoasă, îi determină până și pe cei mai pretențioși bucătari să îl aleagă. 

Verdețurile de primăvară precum leurda, ceapa verde și pătrunjelul fac de o umplutură numai bună pentru pui, motiv pentru care la final obții bucăți suculente de pui aromate intens care arată și au gust divin. Pentru ca rețeta să fie mai variată, adaugă și alte verdețuri primăvăratice, precum:

  • usturoiul verde,
  • măghiranul,
  • loboda.

Desigur, poți alege să înlocuiești verdețurile propuse de noi cu preferatele tale. Leurda poate fi înlocuită de usturoi verde. Pătrunjelul poate fi schimbat cu mărarul. Nu există limite, deoarece plantele vor fi toate mărunțite și adăugate în compoziția finală care se va transforma în umplutură.

Ce poți face diferit cu această compoziție este să aromatizezi puiul pe sub piele. Poate deja te întrebi cum e posibil, dar de aceea suntem noi aici: să îți prezentăm rețete care pun în valoarea puiul, dar și trucuri pentru gătit. Astfel, în loc să folosește compoziția de verdețuri de primăvară pentru umplut, o poți îndesa pe sub pielea puiului tău întreg. Desprinde cu grijă pielea de pe suprafața puiului, pune atent compoziția între carne și piele și unge la final cu unt topit. 

O altă variantă este să prepari o crustă din verdețuri, pesmet și puțină făină, pe care să o distribui uniform pe suprafața puiului înainte să îl pui în cuptor. Această crustă trebuie să acopere întregul pui, iar pentru a fi suficient de cremoasă, va fi nevoie să adaugi unt topit pentru ca ingredientele să se lege mai bine.

După gust și preferințe, poți alege să asezonezi cu sare la final. Și cu piper. Și poate chiar și oregano. Fă-ți de cap și pune condimentele tale preferate!

Cum să eviți uscarea puiului când îl gătești la cuptor?

Mulți fug din calea puiului întreg pentru că se tem că îl usucă atunci când îl gătesc la cuptor. Dar nu și tu, pentru că știi că dacă respecți sfaturile noastre obții un pui moale și fraged, deloc înecăcios.

Ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să eviți uscarea puiului când îl prepari la cuptor:

  • creează un film untos sau uleios care să prevină uscarea. Unge puiul cu unt topit sau ulei de măsline care să păstreze carnea fragedă;
  • acoperă puiul cu folie sau cu un capac în timpul gătirii la cuptor pentru a reține umiditatea și pentru a preveni uscarea. Ca să prindă crustă, îndepărtează folia sau capacul în ultimele 15 minute;
  • după ce ai terminat de gătit, lasă puiul să se odihnească 10-15 minute înainte de a-l secționa pentru a permite sucurilor proprii să se redistribuie în toată carnea.
  • gătește puiul un timp potrivit. Nu lăsa carnea prea mult în cuptor pentru că puiul poate deveni uscat și dur. Gătește la 180 de grade și verifică pe parcurs cum se prezintă carnea. Un pui rumen și care are crusta formată este gata de savurat și poate fi luat din cuptor, lăsat câteva minute la odihnit și apoi distribuit atent în farfurii.

Puiul umplut cu verdețuri, o rețetă de primăvară reușită

Profită de verdețurile de primăvară și adaugă-le în rețetele cu Pui Vegetarian! Acest preparat poate fi vedeta unei mese de sărbătoare, surprinzând prin aspect și gust. Încearcă și tu!

Folosește întotdeauna pui proaspăt și fraged precum Puiul Vegetarian pentru a te asigura că puiul se ridică la nivelul skill-urilor tale de bucătar. Alege ce e mai bun pentru tine și familia ta, gătind cu pui crescut sănătos, cu legume și cereale, în România.

Poftă bună și nu uita să te bucuri de savoare alături de cei dragi, fie ei familie, prieteni sau apropiați. Pui e pentru toată lumea.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.