Kebab de pui pentru o seară cu prietenii

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 70 min.
  • Cantitate: 6 porții


Din categoria fast food de casă, acest kebab de pui este varianta mult mai light, mai delicioasă și mai sănătoasă a renumitului preparat servit de regulă seara târziu în oraș. Se prepară relativ ușor, iar cât timp se gătește în cuptor poți alege filmul sau serialul preferat pentru că această mâncare merită servită în timpul unei sesiuni de relaxare acasă.

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare kebab de pui

  1. Începe cu pregătirea marinadei. Stoarce zeama de la 1 lămâie mică într-un castron.  Toacă 4 fire de pătrunjel și adaugă în castron alături de 200 g iaurt, sare și boia dulce. Amestecă bine.
  2. Taie 700 g piept de Pui Vegetarian fără os și fără piele în felii și pune în sosul obținut mai devreme. Lasă să stea peste noapte la frigider sau cel puțin jumătate de oră pentru un gust delicios și o textură suculentă.
  3. După ce pieptul de pui este bine marinat poți începe pregătirile. Taie în felii 1 kg de cartofi și condimentează cu sare și piper
  4. Taie în jumătate 1 ceapă roșie mare
  5. Într-o tavă de cuptor pune hârtie de copt, așază jumătățile de ceapă cu partea dreaptă în jos, iar în mijlocul lor înfige câte un băț pentru frigărui. Aceasta va fi baza ta pentru gătirea pieptului de pui. 
  6. Străpunge bucățile de piept de pui, așezându-le în 2 părți egale pe fiecare băț de frigărui. Ulterior spală și usucă 2 roșii și înfige câte o roșie în vârful fiecărui băț.
  7. Așază cartofii tăiați în tavă, cu grijă să nu dărâmi țepușele de frigărui, în jurul pieptului de pui. 
  8. Pune tava la cuptor timp de 60 de minute, la 180 grade Celsius sau până când puiul este bine rumenit. Opțional, poți pune în tavă o ceașcă de apă pentru cartofi moi înauntru.    
  9. Taie în felii 2 roșii, 1 ceapă roșie, 5 castraveți murați și toacă 1 varză mică
  10. Așază pe un platou legumele tăiate și lasă loc pentru cartofi și pieptul de pui.
  11. Taie felii de piept de pui, direct de pe bețele de frigărui. 
  12. Adaugă cartofii rumeniți și pieptul de pui delicios pe platou.
  13. Servește cu poftă!

Sfaturi specializate

chef

Poți să gătești carnea de pui fără să o marinezi înainte dacă nu ai timpul necesar, dar ai grijă să condimentezi fiecare bucată de piept de pui după bunul plac.

Poți să folosești castraveți proaspeți în loc de murați și salată verde în loc de varză pentru un gust și mai proaspăt. 

Pentru un gust picant, taie în felii ardei iute roșu și așază lângă restul legumelor.

Bunătăți pentru kebab de pui

Poți să servești acest kebab cu pâine făcută în casă. Amestecă 500 g de făină cu 170 ml de apă călduță, 180 ml de lapte călduț, 7 g de drojdie uscată, 1 linguriță de sare și 1 lingură de ulei de măsline. Frământă cu mâinile sau un robot de bucătărie și lasă aluatul să stea timp de 30 de minute sau până când își dublează volumul într-un loc călduț. Apoi, cu mâinile unse cu puțin ulei formează pâinici plate și coace, pe rând, într-o tigaie, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. 

Alege să prepari sosuri acasă pentru kebab de pui. Nu vor conține conservanți și vei ști exact ce ingrediente au în componență. Poți să prepari un sos tzatziki amestecând iaurt, usturoi, ulei de măsline, castravete ras, sare, mărar și puțin usturoi tocat. Pentru maioneză poți să freci bine un gălbenuș de ou crud cu unul fiert și să torni ușor ulei, amestecând în continuare, iar apoi zeama de la jumătate de lămâie și puțină sare. Opțiunile sunt multe, iar acasă ai siguranța unor sosuri mereu bune.

Pentru băuturi îți recomandăm ayran, bere, limonadă sau pur și simplu apă plată ca să te hidratezi fără să îi oferi corpului calorii în plus.

Cum poți să variezi rețeta de kebab de pui

În tavă, alături de cartofi, poți pune morcovi și cartofi dulci.

Condimentează pieptul de pui cu busuioc, cimbru sau rozmarin pentru un gust diferit. 

Variază cantitățile în funcție de numărul de persoane pentru care prepari, dar ai în vedere că este mai bine să pui mai multe bețe de frigărui în tavă și să împarți egal pieptul de pui pentru a găti uniform. Un singur băț de frigăruie cu mai multe bucăți de piept de pui poate să nu ajute la gătitul complet al cărnii. 

Poți să folosești pulpe de pui în loc de piept de pui.

Poți să gătești carnea de Pui Vegetarian la cuptor așa cum am prezentat mai sus și să o servești doar cu o salată de varză. Vei avea un preparat nutritiv, fără grăsimi, bun pentru menținerea siluetei.

Pentru această rețetă poți să gătești Puiul Vegetarian pe grătar astfel: pe un băț de frigărui așază bucățele de piept de pui, tăiate ca pentru frigărui clasice, dar fără legume. Frige pe grătar pe fiecare parte până când se gătește complet. 

Poți să servești kebabul de pui în chifle pentru burger. Așezat astfel poate fi ușor de transportat și servit în aer liber sau la birou. 

Bine de pus în aplicare

Dacă ai gătit mai mult decât era necesar, păstrează ingredientele gătite și transformă-le. Poți să te bucuri de gustul lor alături de alte garnituri. De exemplu, pentru pieptul de pui poți să prepari puțin orez, iar pentru cartofi o salată proaspătă și deja ai două feluri de mâncare pentru ziua următoare. 

Alege să tai roșii, ceapă, varză și castraveți în cantități mici și completează dacă este nevoie. Astfel, vei evita risipa alimentară și vei contribui la protejarea mediului înconjurător și a portofelului.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.