Jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

  • Dificultate: MEDIE
  • Timp de preparare: 50 min.
  • Cantitate: 6 porții


Un preparat plin de gust, cu o textură perfectă și o culoare aurie ca la carte. Prepară această rețetă atunci când vrei o porție de comfort food, dar timpul îți stă în cale. Vei pregăti ingredientele în cel mult 10 minute, iar cât timp stă puiul la cuptor poți să te ocupi de alte activități.

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare jumătăți de pui la cuptor cu unt aromat și cartofi

  1. Lasă 150 g unt și 2 jumătăți de Pui Vegetarian să ajungă la temperatura camerei. 
  2. Între timp toacă mărunt 1 legătură de mărar și zdrobește 5 căței de usturoi. Pentru usturoi poți să folosești un mojar cu pistil pentru a te asigura că este foarte bine zdrobit.
  3. Amestecă untul cu mărarul, usturoiul, sare și piper
  4. Pune untul aromat pe sub pielea puiului. Încearcă să îl distribui uniform, fără să rupi pielea. Presară sare și boia deasupra pielii. 
  5. Curăță și taie cum preferi 1 kg de cartofi. Pune cartofii tăiați într-un castron, adaugă puțin ulei, boia, sare și piper și amestecă bine.
  6. Așază jumătățile de pui într-o tavă de cuptor și cartofii în jur.
  7. Toarnă 1 cană de apă în tavă.
  8. Lasă jumătățile de pui și cartofii la cuptorul încins la 200 grade Celsius timp de aproximativ 40 de minute sau până când se gătesc complet și se rumenesc bine. 
  9. Scoate tava din cuptor și lasă jumătățile de pui să se odihnească puțin înainte de a servi.

Sfaturi specializate

chef

Acest preparat lasă loc de creativitate în bucătărie și îl poți personaliza după bunul plac. Adaugă alte condimente care îți plac. Poți să amesteci mai multe ierburi uscate și să freci bine pielea bucăților de pui.

Dacă folosești jumătăți de pui, mâncarea este gata mai repede decât atunci când folosești un pui întreg și mai delicioasă decât atunci când folosești bucăți.

Poți să folosești cartofi noi, mici și întregi. Preparatul va arăta minunat.

Cum poți să variezi rețeta

În tavă poți adăuga ceapă sau felii de ardei gras roșu, dar și baby carrots. 

Pentru acest pui la cuptor poți prepara un sos cu iaurt, mărar și usturoi. 

Poți să înlocuiești mărarul cu pătrunjel, sau poți presăra deasupra bucăților de pui, după ce le gătești, pătrunjel proaspăt tocat. 

Pentru o variantă dietetică poți renunța la uleiul de pe cartofi.

Întoarce cartofii și puiul la jumătatea timpului de preparare pentru o gătire uniformă. Poți chiar să așezi inițial jumătățile de pui în tavă cu pieptul în jos, ca să le întorci o singură dată.

Dacă este nevoie, adaugă apă caldă în tavă cât timp se gătește puiul.

În funcție de preferințe, poți să mărești cantitatea de unt până la 200 g sau să o scazi la 100 g. Vei obține un preparat mai slab sau mai gras. 

Dacă nu vrei să pui cartofi în tavă, aceste jumătăți de pui ies delicioase și singure, doar cu untul aromat.

Opțional, în tavă poți pune usturoi bine spălat, dar cu tot cu coajă. Apoi, după ce se gătește îl poți curăța. Procedând astfel vei obține usturoi cu un gust dulce și aromat.

Pentru un gust special, folosește boia afumată. Amestecă cu untul pe care îl pui de sub piele 1 linguriță de boia afumată și adaugă restul ingredientelor.

Un sos care se potrivește de minune cu aceste jumătăți de pui la cuptor este clasicul sos de iaurt cu usturoi. Amestecă 150 g iaurt cu 2-3 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță de ulei de măsline și puțină sare. Rezultatul este delicios!

Pe lângă cartofi, o garnitură foarte bună pentru jumătățile Puiul Vegetarian poate să fie formată din legume coapte. Pune într-o tavă de cuptor roșii, ardei, usturoi, morcovi, felii de dovlecel și ce altceva îți mai poftesc papilele, presară deasupra lor sare și puțin ulei de măsline și pune-le la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când se rumenesc. 

Dacă speli coaja cartofilor foarte bine, poți să alegi să nu o cureți. Are un gust bun și devine puțin crocantă după coacere.

Sfaturi de servire

Servește cu salată de kale, salată proaspătă de vară, de roșii sau salată cu semințe în ea pentru a beneficia de cât mai multe vitamine. O combinație delicioasă poate fi salată de crudități (varză albă, varză roșie și fâșii de morcov) cu semințe de dovleac, mac și floarea soarelui. 

Poți să transformi acest preparat într-o mâncare dietetică, ușor de făcut. Folosește unt vegetal și renunță complet la ulei. Cartofii reprezintă în continuare o alegere bună și atunci când vrei să ai grijă de dietă. Cât timp îi incluzi în alimentație alături de alte ingrediente și în cantități optime, vei avea o nutriție echilibrată și benefică. 

De asemenea, dacă vrei să te asiguri că mănânci cât mai puține grăsimi, dă la o parte pielea puiului și consumă doar carnea. Pieptul de pui este recunoscut în mod special pentru cantitatea sa minimă de grăsimi.

Dacă ai invitați la masă, îi poți surprinde cu pâinici rapide la tigaie, făcute special pentru acest pui cu unt aromat. Amestecă 300 g făină cu jumătate de linguriță de sare, 50 g unt și 180 ml de lapte. Formează un aluat, iar apoi turte plate pe care le poți coace la tigaie în câteva minute. 

În cazul în care vrei să gătești doar pentru tine, poți opta pentru 1 jumătate Puiul Vegetarian. Îl vei găsi în magazine ambalat exact sub această formă.

Dacă timpul îți permite, poți lăsa Puiul Vegetarian la marinat pentru câteva ore sau peste noapte. Folosește lămâie sau vin alb, sare, piper și usturoi tocat.

Dacă vrei să tai cu ușurință bucățele de pui din cele 2 jumătăți după ce le gătești, poți să folosești cu încredere o foarfecă de bucătărie. 

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.