
Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.
Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.
Ciulamaua de pui merge de minune servită lângă mămăliguță caldă, într-o după-amiază de duminică, înconjurat de familie, zâmbete și voie bună. Este o rețetă care se pregătește ușor, aducându-ți inevitabil aminte de aromele mâncării tradiționale pregătite de părinți sau de bunici.
Deși mulți o confundă cu puiul cu smântână prin prisma sosului alb, ciulamaua se diferențiază prin înlocuirea smântânei cu stock-ul de pui și laptele. Sosul alb din ciulama este de fapt sos Bechamel.
Cu legumele rămase la fierbere poți să pregătești rapid 2-3 porții de salată boeuf cu pui: toci mărunt morcovul, ceapa, pătrunjelul și 2 pulpe inferioare de pui, adaugi castraveți murați și maioneză și ai pregătit încă un fel de mâncare gustos.
Deși există o mulțime de reinterpretări ale rețetei, tot cea clasică rămâne câștigătoare. Totuși, atunci când vrei să încerci ceva nou, optează pentru una dintre variantele de mai jos. Nu vei regreta. Iată opțiunile:
De asemenea, poți alege să folosești alte părți ale Puiului Vegetarian potrivite pentru această rețetă: pulpele de pui inferioare sau superioare, pieptul de pui și aripioarele, regula de bază fiind să alegi părți de pui cu piele și os. Acestea oferă savoare stock-ului de pui de care ai nevoie pentru ciulama și conțin mai multă grăsime decât părțile puiului care conțin doar carne, cum este fileul de piept de pui. Dacă alegi să folosești fileul, adaugă mai mult unt la prepararea sosului.
Pentru o aromă intensă a stock-ului, poți adăuga în supă rădăcină de țelină, de păstârnac, bețișoare de cimbru, boabe de piper sau usturoi tăiat bucăți. Fiecare ingredient din supă are un rol important atât în ceea ce privește gustul, cât și în materie de nutrienți. Folosește legume cât mai proaspete pentru un plus de vitamine și minerale în supa pe care o prepari.
Pregătește pentru ciulamaua de pui mămăligă ca la mama acasă din mălai, apă și puțin unt pentru un plus de savoare. Se va combina perfect cu gustul fin al sosului alb.
O altă alternativă sunt murăturile, fie ca alegi roșii, castraveți sau chiar pepene murat. Ceva acru întotdeauna va face echipă bună cu preparatele cu pui, așa că pune-ți imaginația în mișcare și gândește-te ce murături să alegi pentru viitoarea masă.
Dacă ești fan salate, poți prepara:
Pentru zilelele în care chiar vrei ca masa ta să fie bogată, poți merge pe variante de garnituri pe bază de legume: cartofi la cuptor, legume congelate sotate și asezonate sau legume proaspete coapte în tigaia grill. În funcție de cât de light vrei să fie preparatul, alege garnitura potrivită.
Însă, dacă tot gătești tradițional, îți propunem să alegi tradițional până la capăt. Mămăligă for the win.
Caldă e mereu mai gustoasă, așa că servește ciulamaua de pui imediat după ce ai terminat de gătit. La nivel de plating, poți alege să scoți pulpele de pui separat și să așezi sosul în diverse forme într-o farfurie întinsă sau poți să lași preparatul ca atare și să îl servești într-o farfurie adâncă, decorând apoi cu verdețuri.
Este important de menționat că nu se recomandă reîncălzirea preparatului, astfel că dacă estimezi că porțiile nu se vor consuma la o masă, ajustează cantitățile ingredientelor.