Produse folosite pentru această rețetă

Pulpe de pui anatomice cu os caserolă ATM

Ciulama de pui clasică cu gust de copilărie

  • Dificultate: UȘOARĂ
  • Timp de preparare: 120 min.
  • Cantitate: 4 porții


Rețeta de ciulama de pui este generatoare de amintiri din copilărie. Fie că era gătită de mama sau de bunica, ciulamaua de pui avea întotdeauna același gust delicios, fiind pregătită cu sos alb fin și bucăți de pui savuroase. Atunci când ți-e dor de aromele mâncării tradiționale, pregătește această rețetă cu Pui Vegetarian și bucură-te […]

Ingrediente

Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.

De ce să gătești în stil tradițional cu Puiul Vegetarian

Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.

Mod de preparare ciulama de pui cu gust de copilărie

  1. Începem cu supa de pui. Se iau 500 g pulpe de pui inferioare de la Puiul Vegetarian și se transferă într-o oală încăpătoare, alături de 1 morcov, 1 ceapă și 1 rădăcină de pătrunjel de mărime medie.
  2. Adaugă în oală 1,5 l apă și 1 linguriță de sare și lasă totul la fiert timp de aproximativ o oră, înlăturând spuma atunci când se formează.
  3. Când carnea a fiert și a devenit albă, oprește focul, pune-o într-un bol separat și strecoară supa, astfel încât să rămâi cu un lichid limpede. Păstrează aproximativ 700 ml, iar restul îl poți pune la congelator pentru alte rețete. Această supă se numește stock de pui și este o bază delicioase pentru o mulțime de preparate.
  4. Într-o tigaie încăpătoare cu pereți înalți topește 75 g unt gras și încorporează 75 g făină, amestecând energic până când obții o pastă omogenă.
  5. Adaugă, puțin câte puțin, 500 ml lapte până când este complet omogenizat cu făina, fără să rămână cocoloașe.
  6. După ce ai încorporat treptat laptele, procedează în același mod cu supa de pui, cei 700 ml pregătiți la început din pulpele de pui, morcov, ceapă și rădăcină de pătrunjel. Sosul devine din ce în ce mai alb, subțire și mătăsos, iar când se răcește se va mai îngroșa.
  7. Adaugă peste sos pulpele de pui inferioare fierte, 1 linguriță de sare, piper după gust și lasă pe foc încă 5 minute, amestecând ușor.
  8. Rețeta este gata, însă urmează platingul. Servește pulpele de pui cu sos din belșug deasupra, presară câteva frunze de pătrunjel tocat mărunt și mâncarea ta cu gust de copilărie este gata. Poftă bună!

Sfaturi specializate

chef

Ciulamaua de pui merge de minune servită lângă mămăliguță caldă, într-o după-amiază de duminică, înconjurat de familie, zâmbete și voie bună. Este o rețetă care se pregătește ușor, aducându-ți inevitabil aminte de aromele mâncării tradiționale pregătite de părinți sau de bunici.

Deși mulți o confundă cu puiul cu smântână prin prisma sosului alb, ciulamaua se diferențiază prin înlocuirea smântânei cu stock-ul de pui și laptele. Sosul alb din ciulama este de fapt sos Bechamel.

Cu legumele rămase la fierbere poți să pregătești rapid 2-3 porții de salată boeuf cu pui: toci mărunt morcovul, ceapa, pătrunjelul și 2 pulpe inferioare de pui, adaugi castraveți murați și maioneză și ai pregătit încă un fel de mâncare gustos.

Cum poți să variezi rețeta de ciulama clasică de pui

Deși există o mulțime de reinterpretări ale rețetei, tot cea clasică rămâne câștigătoare. Totuși, atunci când vrei să încerci ceva nou, optează pentru una dintre variantele de mai jos. Nu vei regreta. Iată opțiunile:

  • ciulama de pui și ciuperci, 
  • ciulama cu sos pe bază de stock de pui, fără lapte,
  • ciulama cu sos Bechamel condimentat cu nucșoară.

De asemenea, poți alege să folosești alte părți ale Puiului Vegetarian potrivite pentru această rețetă: pulpele de pui inferioare sau superioare, pieptul de pui și aripioarele, regula de bază fiind să alegi părți de pui cu piele și os. Acestea oferă savoare stock-ului de pui de care ai nevoie pentru ciulama și conțin mai multă grăsime decât părțile puiului care conțin doar carne, cum este fileul de piept de pui. Dacă alegi să folosești fileul, adaugă mai mult unt la prepararea sosului.

Pentru o aromă intensă a stock-ului, poți adăuga în supă rădăcină de țelină, de păstârnac, bețișoare de cimbru, boabe de piper sau usturoi tăiat bucăți. Fiecare ingredient din supă are un rol important atât în ceea ce privește gustul, cât și în materie de nutrienți. Folosește legume cât mai proaspete pentru un plus de vitamine și minerale în supa pe care o prepari.

Ce garnituri se potrivesc lângă ciulamaua de pui

Pregătește pentru ciulamaua de pui mămăligă ca la mama acasă din mălai, apă și puțin unt pentru un plus de savoare. Se va combina perfect cu gustul fin al sosului alb.

O altă alternativă sunt murăturile, fie ca alegi roșii, castraveți sau chiar pepene murat. Ceva acru întotdeauna va face echipă bună cu preparatele cu pui, așa că pune-ți imaginația în mișcare și gândește-te ce murături să alegi pentru viitoarea masă.

Dacă ești fan salate, poți prepara:

  • salată verde, asezonată cu puțină lămâie, ulei de măsline și alte frunze proaspete, cum ar fi baby spanac sau rucola,
  • salată de varză, unde poți face un mix de varză albă, varză roșie și morcov dat pe răzătoare. Adaugă oțet, sare, puțin ulei de măsline și garnitura ta este gata.

Pentru zilelele în care chiar vrei ca masa ta să fie bogată, poți merge pe variante de garnituri pe bază de legume: cartofi la cuptor, legume congelate sotate și asezonate sau legume proaspete coapte în tigaia grill. În funcție de cât de light vrei să fie preparatul, alege garnitura potrivită.

Însă, dacă tot gătești tradițional, îți propunem să alegi tradițional până la capăt. Mămăligă for the win.

Sfaturi de servire

chef

Caldă e mereu mai gustoasă, așa că servește ciulamaua de pui imediat după ce ai terminat de gătit. La nivel de plating, poți alege să scoți pulpele de pui separat și să așezi sosul în diverse forme într-o farfurie întinsă sau poți să lași preparatul ca atare și să îl servești într-o farfurie adâncă, decorând apoi cu verdețuri.

Este important de menționat că nu se recomandă reîncălzirea preparatului, astfel că dacă estimezi că porțiile nu se vor consuma la o masă, ajustează cantitățile ingredientelor.

Crescuți în zona Horezu, trimiși în câmpul urban.