Bifează ingredientele pe măsură ce le pui în coșul de cumpărături.
Ne place să credem că tradițiile românești vor bucura și generațiile următoare și vor duce mai departe tot ceea ce a conturat momentele în care ne mândrim că suntem români. Iar cum la baza tradițiilor românești stau bucatele atât de bune cum nici unde nu găsești, te îndemnăm să prepari și tu acasă, fie că o faci cu un twist modern, felurile de mâncare care nu lipseau din meniul bunicii. Când ai la dispoziție un pui galben, bine îngrijit și hrănit cum trebuie ai toate motivele să prepari bunătăți care duc mai departe gustul tradițional românesc.
Acest preparat lasă loc de creativitate în bucătărie și îl poți personaliza după bunul plac. Adaugă alte condimente care îți plac. Poți să amesteci mai multe ierburi uscate și să freci bine pielea bucăților de pui.
Dacă folosești jumătăți de pui, mâncarea este gata mai repede decât atunci când folosești un pui întreg și mai delicioasă decât atunci când folosești bucăți.
Poți să folosești cartofi noi, mici și întregi. Preparatul va arăta minunat.
În tavă poți adăuga ceapă sau felii de ardei gras roșu, dar și baby carrots.
Pentru acest pui la cuptor poți prepara un sos cu iaurt, mărar și usturoi.
Poți să înlocuiești mărarul cu pătrunjel, sau poți presăra deasupra bucăților de pui, după ce le gătești, pătrunjel proaspăt tocat.
Pentru o variantă dietetică poți renunța la uleiul de pe cartofi.
Întoarce cartofii și puiul la jumătatea timpului de preparare pentru o gătire uniformă. Poți chiar să așezi inițial jumătățile de pui în tavă cu pieptul în jos, ca să le întorci o singură dată.
Dacă este nevoie, adaugă apă caldă în tavă cât timp se gătește puiul.
În funcție de preferințe, poți să mărești cantitatea de unt până la 200 g sau să o scazi la 100 g. Vei obține un preparat mai slab sau mai gras.
Dacă nu vrei să pui cartofi în tavă, aceste jumătăți de pui ies delicioase și singure, doar cu untul aromat.
Opțional, în tavă poți pune usturoi bine spălat, dar cu tot cu coajă. Apoi, după ce se gătește îl poți curăța. Procedând astfel vei obține usturoi cu un gust dulce și aromat.
Pentru un gust special, folosește boia afumată. Amestecă cu untul pe care îl pui de sub piele 1 linguriță de boia afumată și adaugă restul ingredientelor.
Un sos care se potrivește de minune cu aceste jumătăți de pui la cuptor este clasicul sos de iaurt cu usturoi. Amestecă 150 g iaurt cu 2-3 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță de ulei de măsline și puțină sare. Rezultatul este delicios!
Pe lângă cartofi, o garnitură foarte bună pentru jumătățile Puiul Vegetarian poate să fie formată din legume coapte. Pune într-o tavă de cuptor roșii, ardei, usturoi, morcovi, felii de dovlecel și ce altceva îți mai poftesc papilele, presară deasupra lor sare și puțin ulei de măsline și pune-le la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când se rumenesc.
Dacă speli coaja cartofilor foarte bine, poți să alegi să nu o cureți. Are un gust bun și devine puțin crocantă după coacere.
Servește cu salată de kale, salată proaspătă de vară, de roșii sau salată cu semințe în ea pentru a beneficia de cât mai multe vitamine. O combinație delicioasă poate fi salată de crudități (varză albă, varză roșie și fâșii de morcov) cu semințe de dovleac, mac și floarea soarelui.
Poți să transformi acest preparat într-o mâncare dietetică, ușor de făcut. Folosește unt vegetal și renunță complet la ulei. Cartofii reprezintă în continuare o alegere bună și atunci când vrei să ai grijă de dietă. Cât timp îi incluzi în alimentație alături de alte ingrediente și în cantități optime, vei avea o nutriție echilibrată și benefică.
De asemenea, dacă vrei să te asiguri că mănânci cât mai puține grăsimi, dă la o parte pielea puiului și consumă doar carnea. Pieptul de pui este recunoscut în mod special pentru cantitatea sa minimă de grăsimi.
Dacă ai invitați la masă, îi poți surprinde cu pâinici rapide la tigaie, făcute special pentru acest pui cu unt aromat. Amestecă 300 g făină cu jumătate de linguriță de sare, 50 g unt și 180 ml de lapte. Formează un aluat, iar apoi turte plate pe care le poți coace la tigaie în câteva minute.
În cazul în care vrei să gătești doar pentru tine, poți opta pentru 1 jumătate Puiul Vegetarian. Îl vei găsi în magazine ambalat exact sub această formă.
Dacă timpul îți permite, poți lăsa Puiul Vegetarian la marinat pentru câteva ore sau peste noapte. Folosește lămâie sau vin alb, sare, piper și usturoi tocat.
Dacă vrei să tai cu ușurință bucățele de pui din cele 2 jumătăți după ce le gătești, poți să folosești cu încredere o foarfecă de bucătărie.