Ce este marinada și cum se marinează carnea de pui
Marinada pentru pui este un amestec de ingrediente folosit pentru a frăgezi și condimenta în profunzime carnea înainte de prepararea termică. Mai exact, este un mix ce conține un acid, un ulei și condimente, cum ar fi ierburi proaspete, pudre, legume uscate sau orice alte ingrediente aromatice preferi.
Iată ce rol au fiecare dintre acestea:
- acidul ajută la frăgezirea puiului deoarece descompune proteinele din carne, pentru ca preparatul tău să fie fraged și suculent. În plus, contribuie la intensificarea aromei puiului, ajutând ca aromele condimentelor să pătrundă mai ușor în interiorul cărnii. Totuși, uneori acidul poate avea efectul opus, dacă folosești o cantitate prea mare. Ca regulă, ar trebui să utilizezi maximum o treime de cană cu ingrediente acide la o cană cu ulei. Printe cele mai folosite ingrediente acide se numără sucul de lămâie, oțetul și iaurtul;
- uleiul ajută la crearea unei bariere între carne și sursa de căldură, împiedicând-o să se usuce și să devină tare și contribuie la distribuirea uniformă a aromelor din marinadă pe suprafața puiului. Astfel, simți gustul suculent al Puiului Vegetarian cu fiecare mușcătură. În plus, uleiul din marinadă poate ajuta și la rumenirea și caramelizarea suprafeței puiului, creându-se o crustă crocantă care poate adăuga un alt strat de textură și aromă preparatului finit. Este recomandat un ulei cu aromă relativ neutră, cum ar fi uleiul vegetal, uleiul de canola sau uleiul de măsline. Evită uleiurile cu arome puternice deoarece pot depăși ca intensitate celelalte arome din marinadă;
- condimentele își spun rolul de la sine, nu mai au nevoie de introducere. Sunt cele care îți pun fericirea pe chip, iar o listă cu toate condimentele pe care le poți folosi ar fi imposibil de realizat. Orice aromă îți place și poate fi combinată cu puiul merge adăugată în marinadă. Îți promitem solemn.
Pentru a marina puiul, este necesar să faci un amestec din ingredientele menționate pe care să îl pui peste bucățile de carne sau peste puiul întreg, în mod uniform. Pasul cheie este să lași puiul la marinat timp de câteva ore sau, cel mai indicat, peste noapte, la frigider, într-un vas de ceramică, sticlă, email sau un material care nu oxidează . După ce îl scoți de la marinat, este gata de adăugat în rețetele cu pui și, evident, de savurat!
Așadar, iată 7 rețete pentru a marina carnea de Pui Vegetarian:
7. Marinadă pentru pui cu ghimbir – iute, dar fără regrete
Fanii gusturilor puternice și picante vor alege probabil această rețetă de marinadă pentru pui fără să stea pe gânduri. Gustul iute și fructat al ghimbirului, combinat cu aroma ușor dulce a sosului de soia oferă puiului extra savoare și un motiv în plus să pregătești rețeta și a 20-a oară.
Pentru marinada cu pui și ghimbir ai nevoie de:
- o lingură de ulei de măsline,
- o jumătate de linguriță de piper negru,
- sare după gust,
- 2 linguri de zahăr,
- sucul de la o jumătate de lămâie,
- 5 căței pisați de usturoi,
- o rădăcina de ghimbir de 4 cm lungime,
- 2 linguri de sos de soia și suc de lămâie.
După ce ai pregătit toate ingredientele, marinada este aproape gata. Trebuie să le amesteci bine, să torni mixul rezultat peste bucățile de Pui Vegetarian pe care le-ai ales și să lași totul în frigider între 2 și 24 de ore.
6. Marinadă cu iaurt și garam masala pentru rețete delish cu pui
De origini indiene și cu un grad ridicat de versatilitate, marinada pentru pui cu iaurt se pregătește rapid și cu puține ingrediente. Principiul de bază este să domine un singur condiment, astfel ca gusturile să nu interfereze.
Pentru a o prepara îți trebuie:
- 500 ml iaurt – mai adaugă dacă gătești o cantitate mai mare de pui și cei 500 ml nu sunt suficienți pentru a acoperi puiul,
- 2-4 căței de usturoi mărunțiți,
- sare și piper după gust,
- garam masala.
Deși rețeta nu are ulei, cantitatea mare de iaurt va ajuta puiul să rămână fraged, fără să se usuce. Gustul preparatului final va fi dominat de note de cardamon negru, scorțișoară, cuișoare, piper negru și chimen datorită garam masala-ului, dar și de o aromă subtilă de iaurt și usturoi.
Poți folosi această marinadă pentru pulpele de pui înainte să le gătești la cuptor sau pentru pieptul de pui, atunci când vrei să îl prepari la grill.
5. Marinadă cu 3 ingrediente, suficiente pentru un pui suculent
Da, se poate să prepari o marinadă doar din 3 ingrediente. De multe ori nu ai nevoie de o listă lungă de condimente pentru ca puiul să fie delicios. Alege Puiul Vegetarian pentru rețetele tale și bucură-te de gustul de demult al puiului de țară fără să faci exces de ingrediente aromatice.
Marinează puiul cu 3 ingrediente astfel:
- amestecă sucul de la o lămâie cu 2 lingurițe de ulei de măsline și sare după gust,
- folosește o pensulă de bucătărie pentru a distribui compoziția pe suprafața bucăților de pui și pune-le într-un bol,
- lasă puiul la marinat cât ai tu timp. Nu te judecăm dacă îl lași sub 2 ore, doar să acoperi bolul cu o folie sau un capac pentru a evita uscarea.
Sunt suficiente 3 ingrediente? Da. Poți să mai adaugi alte condimente dacă așa îți poftește inima? Cu siguranță. Ai liber la imaginație și creativitate când vine vorba de marinade, așa că poți pleca de la o bază din suc de lămâie și ulei și să adaugi mai departe orice condimente consideră spiritul tău de bucătar profesionist că s-ar potrivi lângă pui.
4. Pui marinat în muștar, pentru papile gustative fericite
Când spui muștar, deja poftele se duc departe. Pentru această metodă de marinat puiul, muștarul este personajul principal, însă i se mai alătură și alte 9 ingrediente care să transforme carnea de pui în acel preparat la care te întorci mereu și mereu. Și mereu, pentru că cu greu mai poți renunța la el.
Iată lista de ingrediente:
- 50 ml oțet de orez,
- 2 linguri de zahăr brun,
- sucul de la o lămâie,
- 200 ml de apă,
- 2 linguri de muștar Dijon,
- 2 linguri de muștar cu miere,
- 50 ml ulei de măsline,
- 4 căței de usturoi,
- sare și piper după gust.
Regula de care este necesar să ții cont este că ingredientele se amestecă până când se dizolvă zahărul. După aceea, știi ce ai de făcut: distribui uniform pe pui, lași la marinat, gătești și savurezi.
3. Marinadă teriyaki pentru pui cu influențe japoneze
Teriyaki este un sos care are la bază 3 ingrediente: sos de soia, zahăr sau miere și mirin (vin din orez cu conținut redus de alcool și un grad ridicat de zaharuri). În bucătăria japoneză, teriyaki este atât o metodă de gătit, cât și un sos pentru carne, în general pește, dar se poate folosi cu succes și pentru marinarea puiului.
Pune într-un bol din material inoxidabil aripioarele sau orice alte bucăți de pui vrei să gătești, adaugă peste ele sos Teriyaki, 2 lingurițe de ulei de măsline și sare după gust și lasă totul la marinat. La final, obții un pui cu gust ușor dulce și înțepător în același timp, care lângă câteva legume trase la tigaie sau un cartof gratinat se transformă în prânzul preferat al întregii familii.
2. In beer we trust – marinadă cu bere pentru pui
Cu marinada nu te pui. Poate conține ingrediente la care te aștepți cel mai puțin, așa că am decis să îți prezentăm și rețeta de marinadă cu bere.
Iată cum se prepară:
- într-o tavă de sticlă amesteci 330 ml de bere blondă, 30 ml suc de lime, 45 ml sos de soia, un cățel de usturoi tocat mărunt și o linguriță de fulgi de ardei,
- adaugi în tavă pulpe, piept sau aripioare de pui,
- acoperi cu o folie sau cu un capac și lași poțiunea magică să îți facă efectul. Bine, nu e chiar magică, dar după ce guști ce iese la final… o să fii tentat să spui că a fost magie acolo.
După marinare, puiul poate fi gătit pe grătar, la cuptor sau în tigaie, după cum îți spun astrele. Poftele, voiam să spunem poftele.
1. Marinadă cu vin alb pentru un pui mai bun ca niciodată
Continuăm seria de marinade pe bază de băuturi cu alcool cu rețeta de marinadă cu vin alb, o încântare pentru propriul suflet, dar și pentru prietenii care abia așteaptă să guste ce ai gătit.
Vinul este un ingredient acid, care descompune suprafața cărnii, permițând apoi ierburilor aromatice să pătrundă mai bine și să aromeze intens preparatul. Pentru a pregăti marinada, ai nevoie de:
- 1/4 cană ulei de măsline,
- 1/4 cană vin alb,
- 2 linguri suc de lămâie,
- 1 lingură de zahăr brun,
- 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat mărunt,
- 1 linguriță rozmarin proaspăt tocat mărunt,
- 1-2 căței de usturoi tocați,
- 2 lingurițe de coajă de lămâie,
- sare după gust.
Pentru a obține o carne fragedă și delicioasă, amestecă marinada cu puiul și pune totul într-un vas închis ermetic. Lasă-l peste noapte la frigider, iar a doua zi este gata de gătit. Poți prepara această marinadă când gătești jumătăți de pui la cuptor sau frigărui de pui.
Marinat, puiul devine mai fraged, mai savuros și mai greu de refuzat
Este demonstrat și testat faptul că puiul marinat este delicios. Alege rețeta de marinadă de pui potrivită gusturilor tale, adaugă condimentele tale preferate și prepară puiul așa cum se cuvine.
Fiecare rețetă prezentată poate fi personalizată după preferințe, important fiind să păstrezi baza: acid, ulei și condimente. Poți face combinații între rețete, poți adăuga sau elimina orice ingredient care nu rezonează cu papilele tale gustative, obținând la final marinada visurilor tale. Da, chiar există și o obții încercând de cât mai multe ori variante diferite de marinade.
Prepară marinade ieșite din comun pentru pui și prepară cele mai savuroase rețete cu Pui Vegetarian, fie că sunt doar pentru tine, fie că le vei împărți cu familia sau prietenii. Spor la gătit!